Veilig trouwen met een boer
Stel je voor dat je als vrouw, getrouwd met een veehouder, na twintig jaar huwelijk wilt scheiden van je man. Je denkt dat je alles goed geregeld hebt in huwelijkse voorwaarden, je hebt hard gewerkt, maar dan blijkt dat je niets krijgt. Of nog erger, dat je met een schuld komt te zitten.
Vakblad de Boerin waarschuwt in het artikel voor 'Bezint eer ge een veehouder bemint' voor zulke situaties. Het is Petra overkomen, een boerin die na 21 jaar huwelijk en hard werken met lege handen in een huurhuisje zit. Tijdens de scheiding was er een negatief vermogen. Ze vertrouwde helemaal op de boekhouder.
Huwelijkse voorwaarden
Trouwen in gemeenschap van goederen is sowieso niet verstandig wanneer een van beide partners een bedrijf heeft. Bij scheiding kan de andere partner de helft van het bedrijf opeisen. Daarom moet je in huwelijkse voorwaarden aangeven hoe je zaken regelt.
Hoe laat je het vermogen meetellen? Hoe wil je de zaken regelen bij overlijden of bij scheiding? Het is niet leuk, en als je op het punt staat om te trouwen, ben je daar ook niet mee bezig, maar de kans op scheiding is wel reëel, schrijft het vakblad. Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding.
Verrekenbedrag
Veel vrouwen van boeren hebben een baan buitenshuis, daarnaast werken ze soms deels mee op het bedrijf. En die situatie verandert vaak. Het bedrijf groeit waardoor ze meer meewerken, of ze verliezen een deel van hun baan. In de huwelijkse voorwaarden kun je een periodiek verrekenbedrag laten opnemen. Na aftrek van de kosten wordt het inkomen verdeeld over beide partners. Je hoeft het niet uit te betalen, maar een boekhouder moet het wel opnemen in de boeken.
Een alternatief is een jaarlijkse compensatie met een vast bedrag. Werkt een vrouw volledig mee op het bedrijf, dan kun je een maatschap aangaan. In een maatschapcontract leg je de arbeidsvergoeding en winstverdeling vast.
In veel gevallen zul je naar de notaris moeten om de huwelijkse voorwaarden te laten aanpassen. Je zou het elke vijf jaar kunnen doen, vindt notaris Geke Smeenk. Maar dat gebeurt veel te weinig, zegt ze.
(Bron foto: Pixabay)