Nieuws

Veilig werken met een goed afgestelde stokzaag

Met stokzagen, of telescopische kettingzagen, kun je op hoogte werken. Omdat je minder zicht hebt op de zaag is een goede afstelling belangrijk voor je veiligheid.

Stokzagen zijn met bouten aan een telescopische steel gemonteerd. Voor je begint met zagen, moet je als eerste nalopen of die bouten goed vastzitten. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten. Vakblad Tuin en Park Techniek zet alle aandachtspunten op een rij in het artikel 'Goed afstellen: onderhoud stokzaag'.

Schoonmaken

Omdat de aandrijving door de telescopische steel loopt, moet je die schoonhouden. Invetten is uit den boze, dat trekt vuil aan. Het vakblad besteedt veel aandacht aan het onderhoud van de zaagkop. Die moet je regelmatig schoonmaken en controleren op slijtage. Hoe je die zaagkop demonteert en de zaagketting slijpt, zie je aan de hand van foto's.

Er zijn kettingzagen met brandstofmotoren en elektromotoren. Voor brandstofmotoren ben je volgens de Arbowet verplicht kant-en-klare alkylaatbrandstof te gebruiken. Die is minder schadelijk voor gebruiker en omgeving. Elektromotoren vragen minder onderhoud, maar wanneer je de zaag een tijdje niet gebruikt, kun je beter de accu uit de machine halen.

(Bron foto: Pixabay)