Nieuws

Veilig zagen met de kettingzaag

Goede bescherming bij een motorkettingzaag is een must. Door op de juiste wijze te werken kun je zagen in je voet of been voorkomen. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en volg een opleiding.

Aan het werken met een motorkettingzaag zijn flinke risico's verbonden. De draaiende delen zijn niet afgeschermd en bevinden zich dicht bij je lichaam. Om risico's te beperken zet Cumela tips en vuistregels op een rij in de Toolbox 'Veilig werken met de kettingzaag'.

Beschermingsmiddelen

Om je te bescherming moet je persoonlijke beschermingsmiddelen dragen: zaagkleding, zaagschoenen en handschonen bijvoorbeeld. Zaagkleding biedt bescherming tegen verwondingen omdat de draaiende ketting zich in de vezels vastdraait. Daarnaast zijn helm, gehoorbescherming en gelaatbescherming verplicht.

Opleiding

Een ander aandachtspunt is het onderhoud van de zaag. Door te zorgen voor een scherpe en goed onderhouden ketting, kun je zorgen dat de zaag soepel blijft lopen. Daarnaast zijn er tips voor de juiste werkhouding. Je moet een goede werkplek kiezen, zorg dat je niet kunt vallen en houd de zaag met twee handen vast bijvoorbeeld. De arbowet schrijft voor dat medewerkers die een motorkettingzaag gebruiken, geinstrueerd moeten worden. Eigenlijk zou iedereen die een motorkettingzaag hanteert voor zijn eigen veiligheid een opleiding moeten volgen.

(Bron foto: Pixabay)