Veilig zagen met goede zaagkleding
In de jaren zeventig zag je de eerste hulpmiddelen om veilig te werken met een kettingzaag: helm en oorkappen. Later kwam er een zaagbroek bij, gevolgd door jassen, handschoenen en schoenen. Die zaagkleding is nodig. Werk je op de grond, dan zijn onderbenen en voeten het meest kwetsbaar. Werk je hoger, dan zijn het juist handen en armen. Vakblad Tuin en Park Techniek zet informatie over zaagkleding op een rij in het artikel 'Comfort maakt het verschil'.
Taaie vezels
Zaagkleding beschermt je omdat de zaagketting er een prop weefsel uittrekt zodat de zaag vastloopt. Voor een goede bescherming bestaat de kleding uit een aantal lagen kunststofweefsels. Hoe meer taaie vezels er in die weefsels zitten, hoe beter de bescherming.
Klassen
Voor zaagkleding worden verschillende klassen onderscheiden. Klasse 0 doorstaat de test bij een kettingsnelheid van 0 tot 16 meter per seconde, klasse 1 tot 20 m/s, klasse 2 tot 24 m/s en klasse 3 tot 28 m/s. Voor voeten en benen is een klasse-1 bescherming verplicht. Zaagbroeken zijn er in drie verschillende uitvoeringen. Er is een uitvoering met bescherming op de voorkant, een uitvoering met een brede bescherming aan beide benen en een uitvoering met bescherming rondom.
Comfort
Je kunt al zaagbroeken kopen voor minder dan 100 euro, maar er zijn ook broeken die het dubbele kosten. Zo lang het klasse-1 broeken zijn, is de bescherming goed. Duurdere broeken zijn vaak wel lichter, hebben een betere pasvorm en zijn comfortabeler.
Zaagbroeken zijn er ook in verschillende kleuren. Vanwege de zichtbaarheid in het bos zijn groene broeken niet meer zo gewild. Nu zie je vooral zwarte of antracietkleurige zaagbroeken met een oranje of zilveren reflecterende inleg.
(Bron foto: Shutterstock)