Nieuws

Ventilatiekanaal aardappels luchten met machine

Ondergrondse ventilatiekanalen, zoals voor aardappelbewaring, moeten zelf ook gelucht worden. Een minder leuke klus, maar creativiteit is alom: maak kennis met de tunnelmol en kanalenreiniger.

Een recente vinding is de kanalenreiniger van een student die inmiddels als loonwerker al heel wat ventilatiekanalen heeft leeggehaald in loondienst. In het artikel Tabee rotklus van LandbouwMechanisatie is te lezen dat grond in de kanalen de ventilatiecapaciteit beperkt. 'Maar ook met het oog op de bedrijfshygiëne moeten ze eigenlijk elk jaar worden gereinigd'.

'Mans genoeg'

De student -Anko van Strien- heeft twee jaar gewerkt aan zijn kanalenreiniger: een op afstand bestuurbare machine op rupsbanden met een voorlader die kan kantelen en uitschuiven. Dat laatste opdat 'de bak van de machine ruim boven de roostervloer kan worden gelost in een schepbak van de heftruck'. Het vakblad meldt dat de machine is uitgerust met een PTM-tweecilindermotor van 16,2 kW (22 pk): 'mans genoeg om een 'flinke hoeveelheid grond' voor zich uit te duwen'.

Zuigende Tunnelmol

Twee jaar geleden bereikte een andere machine het nieuwskanaal: de tunnelmol. Zie onder meer Tunnelmol (LandbouwMechanisatie) en Kanalen schoonmaken met Bram Wijnen (Akkermagazine). De tunnelmol werkt als een stofzuiger en is afkomstig uit een pekelmijn. Het apparaat heeft een afzuigcapaciteit van 3.000 m3 en loost de buit in een kleine mesttank die dienst doet als 'stofzuigerzak'. Ook Wijnen werkte twee jaar aan zijn machine. Even reproduceren zit er niet in met het oog op de (onderdelen)kosten. Ook deze machine wordt ingezet door Wijnen in loonwerk.

In de LandbouwMechanisatie-artikelen wordt verder stilgestaan bij een aantal minpunten van de machines en zijn verdere specificaties terug te vinden.


(Bron foto: Thinkstock)