Nieuws

Veranderende voedselconsumenten

Marktonderzoek geeft levensmiddelenbedrijven inzicht in hoe consumenten denken over voeding. In dertig jaar is er veel veranderd, zo blijkt uit een interview met marktonderzoeker Joszi Toth. Consumenten hebben minder kennis over voedsel, ze laten zich makkelijker leiden door voedselhypes.

Tot in de jaren 80 draaide alles om het huishouden en het gezin, zegt marktonderzoeker Joszi Toth in het artikel 'Meten is weten: de kracht van marktonderzoek' dat Voedings Magazine publiceerde. Daarna is de samenleving snel geïndividualiseerd. Er is een grotere hang naar consumptief hedonisme. 'Men wil genot. En plezier! Vooral de jongste generatie vindt het belangrijk een opwindend leven te leiden,' zegt Toth in het artikel. En die hedonistische trekjes hebben hun weerslag op de voedselkeuzes.

Kennis

Mensen hechten nu vooral veel waarde aan een gevarieerd voedselaanbod en denken dat dat gezond is. Maar basiskennis over wat gezond voedsel is, neemt af, constateert Toth. Dertig jaar geleden kon men veel beter benoemen waarom iets gezond is en welke mineralen er in voedsel zitten. Ze wisten dat er calcium, eiwit en vet in melk zit. En dat sinaasappels en tomaten gezond zijn. Nu denken mensen dat ze gezond eten omdat het gevarieerd is. Maar een gevarieerd voedselaanbod leidt tot meer inname, niet tot gezonder eten.

Door het gebrek aan kennis en de individualisering zijn mensen ook gevoeliger voor voedselhypes. Denk aan de angst voor suiker. Of ze maken extreme keuzes zoals de keuze voor het paleo-dieet of een veganistisch dieet.

Adviezen

Ook de rol van gezondheidsprofessionals is veranderd bij het geven van voedingsadviezen. Bij huisartsen komt voeding eigenlijk niet meer aan de orde. Wijkverpleegkundigen en diëtisten worden wel serieus genomen, maar als hun advies te ingrijpend is, hebben consumenten de neiging dat niet op te volgen. Consumenten lijken de adviezen wel serieus te nemen wanneer er een duidelijk voordeel op korte termijn bereikt kan worden

(Bron foto: Shutterstock)