Verbod pulsvisserij niet nodig
Nederlandse visserijonderzoekers hebben langdurig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van pulsvisserij. Deze methode maakt gebruik van de pulskor waarbij je stroomstoten gebruikt om platvissen op te schrikken zodat ze in het net zwemmen. Die methode zou voordelen hebben in vergelijking met traditionele boomkorvisserij waarbij je de bodem omwoelt. Zo gebruik je minder brandstof en heb je minder CO₂-uitstoot. Bovendien zou deze methode beter zijn voor het ecosysteem.
Verbod
In samenwerking met de visserijsector hebben Nederlands wetenschappers afgelopen tien jaar veel onderzoek gedaan naar deze methode. Nederlandse vissers investeerden en schakelden voor een groot deel over op deze methode in de hoop op een ruimere toelating. Maar binnen de EU kwam de methode onder vuur te liggen.
De pulsvisserij werd controversieel. Vissers uit verschillende EU-landen drongen aan op een verbod omdat de methode tot meer sterfte zou leiden bij diverse soorten vissen. De stroomstoten zouden leiden tot elektrocutie van veel soorten vissen, plankton en andere organismen. In januari 2018 werd duidelijk dat het Europees Parlement instemde met een verbod op deze methode.
Verantwoord alternatief
Maar pulsvissen heeft toch echt minder impact op de ecologie en milieu dan vissen met de traditionele boomkor, zeggen wetenschappers. De Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES) stelt in een advies dat het Europese verbod onnodig is. De wetenschappers in de werkgroep elektrisch vissen (WGELECTRA, Working group on Electrical Trawling) concluderen op basis van het onderzoek van de afgelopen tien jaar dat de pulskormethode minder impact heeft op verschillende soorten organismen in zee, op populaties en ecosystemen in vergelijking tot de boomkor. Pulskor is daarmee een verantwoord alternatief is voor de traditionele boomkor.
Minister Schouten zegt in een kamerbrief dat ze het onderzoek bij Europese collega's onder de aandacht zal brengen tijdens de Landbouw- en Visserijraad. Voorlopig geldt nog een verbod op puslvisserij, die is vastgelegd in de Europese verordening Technische Maatregelen. De minister mag daarom - ondanks dit rapport - nog geen vergunningen verlegen voor pulsvisserij, ook niet in de Nederlandse wateren.
Meer achtergrondinformatie over de puslvisserij vind je in het dossier Pulskor van Groen Kennisnet.
(Bron foto: Mieke Beerlage via Pixabay)