Nieuws

Verdienmodellen stadslandbouw slim combineren

Normaal gesproken geldt dat bedrijven zich het beste op één verdienmodel kunnen richten. Toch kunnen ondernemers in de stadslandbouw beter meerdere strategieën combineren.

Dat zegt Jan Willem van der Schans, onderzoeker van Wageningen UR in het nieuwsbericht 'Vijf verdienmodellen voor de stadslandbouw'. Van der Schans, die de financiële situatie van stadslandbouwers in kaart bracht: 'In de bedrijfskunde is het een ijzeren wet dat je je als bedrijf richt op één helder verdienmodel. Maar voor stadslandbouw biedt een meervoudig verdienmodel juist een goede basis om te kunnen overleven.'

Verdienmodellen combineren

In de animatie 'Verdienmodellen Stadslandbouw' van Wageningen UR wordt duidelijk gemaakt op welke manieren agrariërs in de omgeving van de stad hun voordeel kunnen doen met meerdere verdienmodellen. In de animatie zien we boer Jan, die heeft besloten zijn bedrijfsvoering meer af te stemmen op de kansen die de nabijheid van de stad hem biedt.

Jan heeft gekozen voor zeldzame veesoorten (differentiatie). Hij verbouwt groenten en fruit die hij in de eigen landwinkel verkoopt met hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (diversificatie). Bij zijn productie maakt Jan gebruik van restwarmte en organische compost uit de stad (lage kosten). Hij krijgt bezoek van stedelingen die zijn boerderij ervaren als een oase van rust en er graag komen (beleving). De schildersvereniging wil er graag workshops organiseren en beschouwt de stadsboerderij als haar thuishaven (gedeeld eigenaarschap).

Ondernemingsplan

Volgens Marcel Vijn, onderzoeker stad-landrelaties van Wageningen UR is het verstandig dat ondernemers in de stadslandbouw altijd een goed ondernemingsplan maken. 'Daarbij moeten ze uitgaan van hun eigen verdiencapaciteit en niet van eventuele subsidiepotjes. Kijk goed naar de mogelijke verdienmodellen en kies daaruit de elementen die bij jou passen.'


(Bron foto: Thinkstock)