Nieuws

Veredeling met green biotechnology

Met nieuwe technieken kun je aan de hand van een wensenlijstje in de plantenveredeling veel sneller tot resultaat komen, denkt lector Nelleke Kreike: ‘Design your own plant’

De klassieke veredeling is een kostbaar proces. Het duurt vaak jaren voordat veredelaars bruikbare nieuwe planten ontwikkelen. Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology van Hogeschool Inholland, denkt dat het sneller kan. In een artikel 'Veredelen met een verlanglijstje', in vakblad Bloembollenvisie legt ze uit wat ze wil. Met een nieuwe moleculaire techniek, de CRISPR/Cas-technologie, wil ze doelgericht aan de slag. Die techniek maakt het mogelijk heel gericht een mutatie op een plaats in het genoom van een plant te introduceren. Petunia’s worden het proefgewas.

Genetische eigenschappen

Achterliggend idee is dat je kijkt naar het dna van de plant. Door de nucleotidenvolgorde van het dna in de plant te bepalen, hebben moleculaire veredelaars zicht op genetische eigenschappen. Je kunt zo vrij snel zien wat de eigenschappen van de plant zijn zoals bloemkleur, bladvorm en resistentie tegen ziektes.

Kennis

Kreike wil de kennis van deze nieuwe techniek ontsluiten. Daarom heeft ze met de Universiteit van Amsterdam en de Amsterdam Economic Board een cursus Novel Breeding Tools (NBT) opgezet. Met die cursus, die bedoeld is voor werknemers van veredelingsbedrijven, wil ze een verbinding maken tussen de theorie en de veredelingspraktijk.

(Bron foto: Pixabay)