Nieuws

Veredeling op betere fotosynthese

Wageningse onderzoekers hebben ontdekt dat genen in de plant van invloed zijn op de efficiëntie van fotosynthese. Die ontdekking maakt het mogelijk planten te selecteren die zo met dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen of licht meer kunnen produceren.

In de plantenveredeling bleef selectie op fotosynthese altijd buiten beschouwing, zegt hoogleraar Mark Aarts in een artikel in Resource. De variatie in fotosynthese was immers lastig te meten. Bovendien dachten wetenschappers dat het fotosyntheseproces altijd al optimaal verliep.

Gen

Maar uit onderzoek blijkt nu dat de efficiëntie van de fotosynthese genetische beïnvloed wordt. Bij zandraket (Arabidopsis thaliana) ontdekten ze een gen dat ervoor zorgt dat bladgroenkorrels zich snel aan kunnen passen aan verandering van licht. Dit gen - Yellow Seedling 1 (YS1) - zorgt er dus voor dat planten zich sneller kunnen herstellen bij verandering van de lichtintensiteit. Het is maar één gen.

Veredeling

De onderzoekers denken dat er verschillende genen zijn die betrokken zijn bij de aanpassing van bladgroenkorrels. Door veredeling zou je planten kunnen kweken die veel efficiënter licht, water en voedingsstoffen omzetten in suikers. Het zou nieuwe perspectieven bieden.

Opbrengsten

Planten kunnen zo met dezelfde hoeveelheid grond, water, voedingsstoffen een hogere opbrengst leveren. Om te achterhalen hoe je het fotosyntheseproces bij meer plantensoorten kunt verbeteren, of hoe die verbeterde fotosynthese de opbrengsten beïnvloedt, is nog wel meer onderzoek nodig.

(Bron foto: Pixabay)