Nieuws

Vergroen de stad met groene gevels

Groen heeft een positief effect op het leefklimaat in de stad. Je kunt de stedelijke omgeving vergroenen door gevels te laten begroeien met klimplanten of met 'living wall sytems'.

Een groene stad heeft niet alleen een positief effect op het klimaat in de stad - de temperatuur is er aangenamer en de lucht is er gezonder - maar ook op sociale cohesie. Mensen voelen zich gelukkiger in de stad. Je kunt die stad op verschillende manieren vergroenen. Het Vlaamse vakblad Sierteelt&Groenvoerziening laat in een paar artikelen zien hoe je dat doet.

Klimplanten

Zo gaat het artikel 'Duurzame gevels kleuren groen' in op de mogelijkheden van klimplanten om gevels te begroeien. Het is een fabeltje dat klimplanten de gevels beschadigen, aldus het vakbald. Naast de verschillende klimplanten, worden ook mogelijkheden van 'living wall systems' besproken waarmee je meer mogelijkheden hebt.

Gevelgroen

Meer informatie over de aanleg en het onderhoud van groene gevels vind je in het artikel 'Grondgebonden gevelgroen met klimhulp' dat in het vakblad Tuinaannemer verscheen. Daar legt het vakblad uit welke klimhulpen en technische voorzieningen je kunt gebruiken voor planten om groene gevels aan te leggen.

Parklets

In het artikel 'Parklets en pop-up tuintjes geven extra kleur aan gemeenten', worden mogelijkheden besproken van de aanleg van kleine bloemperkjes. Er worden verschillende beplantingsvoorstellen onder de loep genomen die door studenten van Hogeschool Gent zijn gemaakt en uitgevoerd.

Veel meer informatie over groene gevels vind je in de reader Groene Gevels die door Groenweb in 2015 is samengesteld.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(6)