Nieuws

Verkiezingen in de klas: de Waterschappen

waterpeil tegen bakstenen muur - Frank Magdelyns via Pixabay
Bron foto: Frank Magdelyns, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    waterschapsverkiezingen
  • Interessant voor
    docenten
Bekijk de bronnen
Het is bijna zover, over een kleine week zijn de waterschaps­verkiezingen. Maar waar gaan deze verkiezingen nu precies over? Wat doet het waterschap? Deze bronnen helpen jou als docent op weg om het onderwerp waterschapsverkiezingen in de klas te behandelen.

De waterschappen in Nederland hebben een lange geschiedenis. want zij bestaan al vanaf de middeleeuwen. Sindsdien is er veel veranderd. Deze aflevering van Nieuwsuur in de klas laat je zien wat de huidige taken van het waterschap zijn en hoe hun rol door de jaren heen is veranderd.

De Unie van Waterschappen

Ook de Unie van Waterschappen zorgt voor toegankelijke informatie over de rol en het belang van waterschappen. Voor deze verkiezingen in het bijzonder met een serie op YouTube: De Slimste Plens. Deze serie korte filmpjes test de waterschapskennis van mensen op straat. Daarnaast vind je op het YouTube-kanaal van de Unie van Waterschappen ook inhoudelijke uitleg over de rol van waterschappen en het stemproces bij de verkiezingen.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
De Slimste Plens

Bron: Unie van Waterschappen

ProDemos

Ook ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, biedt informatie over de waterschapsverkiezingen. Op de themapagina Lokaal bestuur vind je informatie over de verschillende niveaus van lokaal bestuur: gemeenten, provincies en waterschappen. Deze pagina wijst je daarnaast op lesmateriaal dat ingaat op de rol van deze bestuursniveaus.