Verplichte informatie over allergenen
Ten minste 2% van de bevolking is overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen of bestanddelen van levensmiddelen. Allergenen zijn bijvoorbeeld gluten, noten, pinda of lactose. Mensen kunnen er last van ondervinden. Ze krijgen diarree, worden ziek of in het ernstigste geval kunnen ze overlijden
Allergenen
Producenten van voedingsmiddelen moeten daarom op de verpakking van voedingsmiddelen vermelden of er allergenen, of sporen van allergenen, aanwezig zijn. Er zijn 14 allergenen waarvoor die plicht geldt, schrijft Vers-inspiratie in het artikel 'Aansprakelijkheid bij allergenen'.
Informatieplicht
Die informatieplicht geldt ook voor niet-verpakte producten zoals in restaurants, ambachtelijke bakkerijen of slagerijen of in de catering. Die informatie moet vooraf beschikbaar zijn. Consumenten moeten weten dat informatie opvraagbaar en beschikbaar is. En ze opgeroepen worden melding te maken van voedselallergie.
Cursus
Je mag die informatie mondeling verstrekken, maar dan moet allergeneninformatie wel vastliggen, bijvoorbeeld via een papieren tabel met producten en de allergenen die deze bevatten. Die informatie moet achter de toonbank voor elke medewerker beschikbaar zijn. Het vakblad geeft als tip een cursus te volgen die ontwikkeld is door de Stichting Training Allergenen.
(Bron foto: Shutterstock )