Nieuws

Verschillende peulvruchten als alternatief voor soja

Soja is de basis voor veel vleesvervangers. De markt voor vleesvervangers groeit, maar aan het gebruik van soja kleven ook bezwaren. Soja moet geïmporteerd worden uit Zuid-Amerika. En consumenten associëren soja met de kap van regenwoud. Gelukkig zijn er alternatieven.

Uit duurzaamheidsoverwegingen stappen steeds meer consumenten over naar een dieet met minder vlees. Ze gebruiken steeds vaker vleesvervangers waarvan de productie voor een groot deel is gebaseerd op soja. Maar het merendeel van de soja die we in Europa gebruiken wordt geïmporteerd uit Amerika. Er kleven bezwaren aan vanwege associaties met de kap van regenwoud. Bovendien associëren consumenten soja met genetisch gemodificeerde producten.

In een artikel gaat vakblad Voedingsindustrie op zoek naar alternatieven voor soja. Welke producten zijn er? Hebben ze dezelfde voedingswaarde als soja? Hoe scoren ze op duurzaamheid, CO₂-uitstoot of land- en watergebruik? En hoe zit het met de prijs?

Peulvruchten

Mogelijke alternatieven zijn peulvruchten als erwt, lupine en tuinboon. Deze gewassen kun je in Nederland telen. Daarnaast bieden ook linzen, kikkererwten en mungbonen mogelijkheden. Die zou je elders in Europa kunnen telen. Als je de gewassen vergelijkt op de uitstoot van broeikasgassen, dan zijn erwten, tuinbonen en kikkererwten goede vervangers van soja. Linzen hebben een minder gunstige score, aldus het vakblad.

Wat de voedingswaarde betreft hebben erwten, tuinbonen, kikkererwten en linzen het voordeel dat ze niet op de allergenenlijst staan. Wat aminozuursamenstelling betreft zijn deze peulvruchten vergelijkbaar met soja. Combineer je peulvruchten met granen dan heb je een goede balans in de noodzakelijke aminozuren.

Smaak

Maar als je kijkt naar smaak en textuur van de niet soja-gewassen, dan ligt er een uitdaging, schrijft Voedingsindustrie. Het vakblad noemt een achterstand in kennis en productontwikkeling als verklaring. Er is veel kennis over de verwerking van soja, maar wat minder van de andere peulvruchten. Toch worden er nu grote stappen gezet op het gebied van het verbeteren van textuur en smaak wat dat laatste betreft:

En hoe zit het met de prijs? Het vakblad meldt dat de meeste niet-soja producten op dit moment duurder zijn dan soja zelf, aldus Voedingsindustrie. Voor een lagere kostprijs is het opschalen van de teelt en de verwerking belangrijk.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(2)