Nieuws

Verse groenten voor minister Schouten ter afsluiting van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 19 april na afloop van een Tweede Kamerdebat over voedsel een doosje verse augurken in ontvangst genomen. Ze kreeg dit aangeboden door leerlingen van de Prinses Irene School uit Den Haag, die hiermee de bewindsvrouw willen bedanken voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma dat deze week wordt afgesloten. Dankzij dit programma ontvingen 540.000 kinderen op zo’n 3000 basisscholen twintig weken gratis groente en fruit op school.

Het EU-Schoolfruit-en groenteprogramma heeft als doel om de consumptie van groente en fruit te stimuleren en om kinderen kennis bij te brengen over gezonde eetgewoonten. Deelnemende scholen ontvingen gedurende 20 weken, drie stuks groente of fruit per week en bijhorende educatieve materialen. Ook worden scholen ondersteund in het vormen van een schoolfruitbeleid. 

Minister aan het woord over groenten en fruit

Minister Schouten: 'Een regelmatige hoeveelheid groente en fruit vormt een essentiële basis voor een gezond eetpatroon, zeker voor kinderen. De school is daarbij de ideale plek om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken, ook de kinderen die thuis misschien minder snel groente en fruit voorgeschoteld krijgen. Nederland zal ook volgend schooljaar deelnemen aan het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma.'

Kennismaken onbekende producten

Tijdens het programma maken kinderen ook kennis met nieuwe producten. De verschillende leveranciers leverden diverse onbekende producten zoals pomelo’s, kaki’s en producten van Nederlandse bodem zoals de augurk. Door samenwerking met verschillende telers, de veiling en de groothandel is het een aantal erkende leveranciers (Cool Runnings Transport, DN Promotions, Fruit For Kids, Jvr en Me Holding en Silver Sands) gelukt om in de laatste week van het programma in één keer 330.000 augurken van dezelfde kwaliteit, klasse en gewicht bijeen te krijgen. Dat is ongeveer hetzelfde volume dat er in twee dagen geveild wordt in Nederland. De rest van Nederland moet dus even wachten omdat veel kinderen op dezelfde dag een verse augurk gaan proeven!

Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is een stimulans voor scholen om het eten van groente en fruit in de ochtendpauze tot een gewoonte te maken. Scholen kunnen het programma op meerdere manieren voortzetten. Dit kan door ouders te vragen om groente en fruit mee te geven of door een abonnement af te sluiten met bijvoorbeeld één van de erkende schoolfruitleveranciers. De verschillende leveranciers die met abonnementen werken zijn te vinden op de webpagina met leveranciers.

Lees op de website van KennisOnline het originele nieuwsbericht

Bron nieuwsbericht: KennisOnline