Nieuws

Verspreiding van Afrikaanse varkenspest vanuit vakantielanden voorkomen

Ondanks de coronacrisis is reizen naar het buitenland gelukkig nog steeds mogelijk. Heb je deze zomer een reis gepland naar Duitsland, of een ander Europees of een Aziatisch land, zoals Hongarije, Roemenië, Rusland of China? Let dan goed op met het oog op Afrikaanse varkenspest (AVP). Daar heerst deze besmettelijke virusziekte namelijk bij varkens en/of wilde zwijnen. Gelukkig is het zo dat mensen hier niet gevoelig voor zijn, maar we willen wel voorkomen dat het virus in Nederland komt.

Wat is Afrikaanse varkenspest?

Afrikaanse varkenspest die nu heerst in Duitsland en andere landen, veroorzaakt ernstige ziekte en meestal sterfte bij varkens en zwijnen. Helaas is er nog geen geregistreerd vaccin beschikbaar. Mocht de ziekte in Nederland uitbreken dan heeft dat grote gevolgen voor gehouden varkens en wilde zwijnen.

Hoe kunnen we insleep van het virus voorkomen?

We willen voorkomen dat Afrikaanse varkenspest naar Nederland komt. Hoe kun je daar tijdens je vakantie in het buitenland bij helpen?

Onderzoek naar deze dierziekte

De Nederlandse overheid heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) aangewezen om diagnostiek uit te voeren en te adviseren rondom Afrikaanse varkenpest.

Dood wild zwijn gevonden in Nederland?

Heb je een dood wild zwijn gezien tijdens je wandeling in de bossen of een ander natuurgebied? Houd dan afstand en meld de vindplaats bij de terreinbeheerder. Bij een verdenking van Afrikaanse varkenspest zal WBVR vervolgens de doodsoorzaak onderzoeken.

(1)

(1)