Nieuws

Verstaurant: zelfgekweekt eten in 'lego-gebouw'

In Enschede verrijst mogelijk een 'lego-gebouw' waar zelfgekweekte producten en maaltijden worden aangeboden: het Verstaurant. Tenminste, als de adviezen uit onderzoek worden opgevolgd.

Het Verstaurant is gepland het Business & Science Park, alwaar de gemeente Enschede graag bedrijvigheid ziet. In opdracht van Kenniscentrum Hospitality van de Hospitality Business School te Saxion Deventer onderzochten twee studenten wat de wensen en eisen zijn ten aanzien van een restaurant op een leegstaand kavel bij Station Drienerlo.

Zelfgekweekte producten

Daarbij is, volgens de wens van mede-opdrachtgever Stichting Surplus, uitgegaan van de verkoop van zelfgekweekte producten. Studente Melissa Zegers onderzocht de wensen en behoeften van studenten van Universiteit Twente en bedrijfsmedewerkers op het Business & Science Park (rapport [...] succesvol restaurantconcept voor het project Verstaurant - afstudeeronderzoek Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs). Student Kevin Becker onderzocht de wensen betreffende onder meer het gebouw zelf (rapport [...] wensen en eisen aan het Verstaurant [...] - afstudeeronderzoek Facility Management –).

Semipermanente huisvesting

Een van de andere criteria waarmee de studenten rekening hebben gehouden, is dat het Verstaurant verplaatst moet kunnen worden. Van de drie meest in aanmerking komende concepten (legiobouw, unitbouw en houtbouw) kwam legio-bouw, waarvan de bouwstenen veel weg hebben van legoblokjes, als beste uit de bus. Daarbij is gelet op genoemd criterium, maar bijvoorbeeld ook op duurzaamheid en kosten. Becker geeft ook andere adviezen aan Surplus, denk aan het vormen van een 'product markt partner combinatie' (PMPC).

Uitersten

Zegers verdiepte zich met name in het restaurantconcept. Verstaurant zou een combinatie moeten bieden van zelfservice en bediend worden. In het zelfservicedeel, dat volgens Zegers eigenlijk dient als een soort supermarkt, zou het nuttigen van eigen eet- en drinkwaren toegestaan kunnen worden. Ook qua sfeer moet het restaurant aan twee uiterste wensen tegemoet komen. Zowel een gezellige als zakelijke sfeer zouden gerealiseerd moeten worden.

Producten en prijs

In haar rapport doet Zegers nog tal van andere aanbevelingen op basis van een enquête die zij hield onder 200 studenten en medewerkers. Zo kosten maaltijden maximaal € 10,- en ligt de gemiddelde prijs tussen de € 4,- en € 6,-. Een advies voor wat betreft de inhoud van de menukaart: 'lokale, eerlijke en vers bereide producten en seizoensproducten, waarbij een deel van de producten afkomstig is uit de eigen groentetuin'.

Toch mag ook fastfood niet ontbreken, maar het aanbod van gezonde maaltijden moet wel groter zijn dan het fastfood-aanbod. 'Daarnaast worden er minimaal enkele internationale en warme, volledige maaltijden aangeboden'.


(Bron foto: Thinkstock)