Nieuws

Vertical farming in Den Haag

Er is een groeiende belangstelling voor 'Vertical farming', teelt in meerdere lagen. Urban Farmers past het toe op de zesde verdieping van een kantorenpand in Den Haag. Het project staat bekend als 'Times Square of Urban Farming'. Het is de absolute hotspot van de stadslandbouw.

Vertical farming is teelt in meerdere lagen met hulp van led-verlichting in klimaatkamers. Je kunt zo groenten telen in gebouwen. Omdat de gemeente Den Haag kampt met veel leegstand van kantoorgebouwen, heeft ze voor het kantorenpand 'De Schilde' een prijsvraag uitgeschreven voor de ontwikkeling van stadslandbouw. Het Zwitserse bedrijf Urban Farmers won die prijsvraag met hun plan voor groenteteelt in combinatie met de teelt van Tilapia. Kas Magazine besteedde er aandacht aan in het artikel 'Nederland loopt warm voor vertical farming.'

Aquaponics

Urban Farmers kan nu de zesde verdieping en het dakterras huren tegen een aantrekkelijke prijs. Op 20 mei opende de grootste commerciële stadsboerderij van Europa haar deuren. De stadsboeren telen op 1200 m2 tomaten, sla, komkommers, aubergine en spruitgroenten. Daarnaast is er een overdekte Tilapiakwekerij van 370 m2. Ze werken volgens het aquaponics concept. Het water waarin de vissen wordt gehouden, wordt gebruikt voor irrigatie en voeding van de gewassen. Het project staat ook wel bekend als de 'Times Square of Urban Farming', de absolute hotspot van de stadslandbouw. Op 20 mei zijn ze geopend voor publiek.

Kennis delen

De initiatiefnemers zijn ambitieus. Ze willen bereiken dat 20% van alle in de stad geconsumeerde versproducten ook in de stad zelf geproduceerd wordt. Maar naast productie van vers voedsel, willen ze dat 'UF 002 De Schilde', zoals ze het zelf genoemd hebben, ook een plek wordt waar je kennis en ervaring op gebied van vertical farming, aquaponics en stadslandbouw kunt delen. De gemeente Den Haag hoopt dat dit project meer bedrijven trekt die zich bezig houden met stadslandbouw.

Innovatie

Kan dit project ook iets betekenen voor de reguliere glastuinbouw, die zich in het Westland op korte afstand van Den Haag bevindt? Marc Dumo van Urban Farmers denkt dat zijn project innovatie in de tuinbouw kan stimuleren en versnellen. Daarbij doelt hij niet alleen op teelttechnieken, maar ook op de keten. Maar Jan Willem van der Schans van Wageningen UR is wat terughoudender over het project. Hij denkt dat stadslandbouw niet snel zal concureren met de reguliere glastuinbouw. Telen onder natuurlijk licht blijft altijd goedkoper dan onder ledverlichting, aldus Van der Schans. En hij vraagt zich af of er in Den Haag, dat zo dicht bij zee ligt, wel behoefte is aan kweekvis.

(Bron foto: Pixabay)

Reacties (0)