Verticale muurtuinen op een rij
Het vakblad heeft hiervoor het Vlaamse Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) ingeschakeld. Het PCS noemt de meest gebruikte planten en behandelt in het vakblad zes systemen, ingaand op type substraat en vorm van bewatering. Waar het ene systeem hoge ogen gooit vanwege zijn ‘zeer hoge waterefficiëntie’ heeft het andere systeem als voordeel dat er weinig organisch materiaal nodig is ‘zodat er geen inklinking kan optreden’.
Gegarandeerd stabiel
Substraten spelen ook een belangrijke rol in een ander artikel in Sierteelt&Groenvoorziening (nr. 17, Groenspecial). In het artikel ‘Nieuwe evoluties bij groendaksubstraten’, wordt aan specifiek één bedrijf in de Belgische tuinbouwsector aandacht geschonken wegens het behalen van de FLL-keuring.
Sierteelt&Groenvoorziening: ‘Deze keuring waarborgt een aantal kwalitatieve aspecten van een substraat zoals een stabiliteit van minstens 30 jaar, een goede drainage en de afwezigheid van verontreinigingen zoals glasscherven en keramiek’. In het artikel wordt verder ingegaan op de samenstelling van het FFL-gekeurde product en de aanwending daarvan. Zo is het voor dit bedrijf nieuw dat geleverd kan worden in zakken van 20 kilo, ‘voor kleine toepassingen op moeilijk bereikbare plaatsen’.
Watertechniek
Het groendak wordt in voornoemd artikel geprezen omdat dit de levensduur van (platte) daken verlengt, isolerend werkt en dient als buffer voor regenwater bij overvloedige regenval. Uit een derde artikel in de groenspecial blijkt -zeker in het geval van verticale tuinen- het belang van watermanagement. Waar een daktuin als buffer dient, vraagt een verticale tuin om een irrigatiesysteem. Hoe dit werkt wordt in het betreffende artikel uitgelegd aan de hand van een praktijkvoorbeeld: de ‘ins & outs’ van de eerste verticale wand in de stad Gent.
In het artikel wordt, naast de gebruikte irrigatietechniek, stilgestaan bij de opbouw van het systeem en de gebruikte beplanting. Het stuk sluit af met de voordelen van een verticale tuin, te weten: isolatie, natuurlijke uitstraling, lagere omgevingstemperatuur, opname CO2 en fijnstof en stimulering biodiversiteit.
(Bron foto: Thinkstock)