Nieuws

Verwachting: overlast van eikenprocessierups

Dit jaar komen er naar verwachting drie keer zo veel eikenprocessierupsen als in 2018. En door de hoge temperaturen in april gaat de ontwikkeling van de rups voorspoedig. De rups kan dit jaar al vroeg voor overlast zorgen.

Op 20 april meldde het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat de hoge temperaturen in april de ontwikkeling van de rupsen snel doen verlopen. Het Kenniscentrum schreef in een artikel op NatureToday dat bij aanhoudende hoge temperaturen de eerste overlast al in de tweede helft van mei kan optreden. Nu het begin mei kouder is geworden, zal de ontwikkeling wat stagneren, maar toch verwacht het Kenniscentrum dit jaar veel overlast. In een eerder bericht van september 2018 meldde het Kenniscentrum dat er voor 2019 een verdrievoudiging van het aantal rupsen verwacht wordt in vergelijking met 2018.

Vogels

Uit het artikel blijkt ook dat diverse vogels in staat zijn de overlast door eikenprocessierupsen te beperken. Pimpelmezen, koolmezen en ringmussen eten graag jonge eikenprocessierupsen. Silvia Hellingman en Henry Kuppen hebben het gedrag van die vogels in beeld gebracht in een film, die gemaakt is op verschillende tijden van de dag en op verschillende locaties. Te zien is hoe pimpelmezen, koolmezen en ringmussen jagen op eikenprocessierupsen.

Hoewel de vogels niet in staat zijn alle eikenprocessierupsen op te eten, zijn die vogels met hun gedrag dus wel een goede aanvulling op de beheersing van de eikenprocessierups.

(Bron foto: Christian Fischer [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons )