Nieuws

Verwerking vlas in kunststof

Vlas levert lange vezels voor verwerking in allerlei kunststoffen. Uit onderzoek blijkt dat het restproduct, de korte vezels, ook bruikbaar zijn.

De vezels van vlas vormen een interessant product om te mengen met kunststofhars. De samenstelling met vezels is sterker en stijver dan gangbare kunststoffen. Nu nog worden vooral de lange vezels van vlas gebruikt met veelal dure verwerkingstechnieken.

Restproduct

In het project FlaxHemPlast is door de Katholieke Hogeschool Brugge Oostende in samenwerking met andere partijen een onderzoek verricht naar de haalbaarheid van korte vlasvezels als toevoeging aan kunststof en naar een optimaal verwerkingsproces. Korte vezels ontstaan als restproduct bij de productie van lange vezels en ze zijn te maken door versnijding. Zie ook het artikel FlaxHemPlast: natuurlijke vezels in kunststoffen (vakblad Agro & Chemie).

Goedkoper

Uit het onderzoek blijkt dat de korte vezels inderdaad te gebruiken zijn in de verwerking in kunsthars. De met korte vezels versterkte kunststoffen blijken met lange vezels vergelijkbare eigenschappen te hebben qua sterkte, stijfheid en demping. Dankzij de korte vezels is het product wel goedkoper. Het lage gewicht en de trillingsdempende eigenschappen maken het product geschikt voor verwerking in grote landbouwmachines en weefgetouwen. Daarmee vormen deze korte vlasvezels voor de vlasverwerkende industrie een interessant product voor de kunststofsector waarbij de vlas in de eigen regio blijft.

Vervolg

Op de website Flanders PlasticVision –projectpagina Valorflax- is te lezen over vervolgonderzoeken, opgestart betreffende de vermarkting van de nieuwe materialen en de verwerking in biogebaseerde kunststoffen.

Meer informatie over samengestelde kunst- en biogebaseerde stoffen is ook te vinden op Groen Kennisnet: zoekvraag composiet.


(Bron foto: mijntuin.org)

Links

(2)