Nieuws

Via voeding moeder weerstand jongen vergroten

Het is mogelijk om via de voeding van ouderdieren het immuunsysteem van nakomelingen te beïnvloeden. Dit onderwerp kwam aan de orde tijdens een Feed4Foodure-bijeenkomst. Wat de moeder eet, bepaalt mede hoe het immuunsysteem van de nakomeling is geprogrammeerd.

Die programmering kan de kans op ziekte vergroten of juist verkleinen. Daarnaast, zo blijkt uit het onderzoek, kan de reactie van het immuunsysteem op voedingsstoffen ook gedragsbepalend zijn. ‘Dieren met een hoge immuunreactiviteit vertonen vaker depressie en agressie (verenpikken)’, meldt vakblad De Molenaar in een artikel over het lopend onderzoek van Feed4Foodure.

Van bacterie tot zeewier

In het artikel (‘Je moeder leert je wie je vijanden zijn’) is te lezen dat biggen minder heftig reageren op blootstelling aan Salmonella typhimurium (‘challenge’) als hun moeders Bacillus cereus tot zich namen via het voer. In het blad worden diverse andere stoffen genoemd die op een specifiek gebied positieve effecten gaven.

Transgenerationele overdracht heeft niet alleen betrekking op het immuunsysteem. Wat het moederdier eet, draagt verder. Haar dieet heeft bijvoorbeeld ook effect op de darmen van de biggen. De Molenaar: ‘Op dit terrein is echter niet of nauwelijks onderzoek bekend over transgenerationele overdracht. Wel lijkt zeewierextract in zeugenvoer een positief effect te hebben op de morfologie van de darmwand van de biggen’.

Feed4Foodure

Het onderzoeksprogramma Feed4Foodure is een publiek-private samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken en een consortium van verschillende partijen uit de diervoedingsindustrie en de dierlijke productieketen. Het programma omvat drie belangrijke onderzoekslijnen: Meer met minder door efficiënt nutriëntengebruik, Maatschappelijk Verantwoorde Veehouderij en Voeding, darmgezondheid en immuniteit.


(Bron foto: Thinkstock)