Video: Hoe wordt onze melk in de toekomst geproduceerd?
Verdwijnen van melkquotum
In 2015 verdwijnt het melkquotum. Dit quotum werd in 1984 ingesteld om de productie van zuivel te reguleren, omdat deze vanwege stimuleringsmaatregelen in de wederopbouwperiode iets te hard was gegroeid. Om de exportsubsidies (de prijs van Nederlandse melk was hoger dan de wereldmarktprijs) binnen de perken te houden, werd per land een maximaal aantal kilo’s te produceren melk ingesteld. Jonge boeren die zijn opgegroeid met het melkquotum, zijn blij dat deze productiebeperking straks niet meer voor hen geldt. Het quotum staat een vrije markt, innovatie en groei in de weg, vinden zij. Een boer die nu maximaal produceert kan niet verder groeien. In 2015 kunnen ze binnen bepaalde randvoorwaarden hun bedrijf uitbreiden.
Zorg voor dierenwelzijn en milieu?
Wie een, ietwat bezorgde, blik in de toekomst werpt, zoals milieuorganisaties en sommige burgers, ziet boeren die ongestoord hun bedrijf kunnen uitbreiden omdat de vraag naar melk blijft stijgen en de beperkingen zijn opgeheven. Durven de boeren ook verantwoordelijkheid te nemen? Zijn ze in staat om te voldoen aan de stijgende consumptievraag en tegelijkertijd zorg te dragen voor het dierenwelzijn en het milieu? Verdwijnen de koeien niet uit de wei en komen ze in plaats daarvan niet met wel 1000 tegelijk in een stal te staan?Film: toekomst melkveehouderij
Het is belangrijk dat jonge boeren en burgers met elkaar in gesprek blijven over hoe zij het landschap, het milieu en de kwaliteit van ons voedsel in de toekomst graag zien. De Youth Food Movement (YFM) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) maakten er voor de melkveehouderij een film van. De YFM en het NAJK hebben ook een website opgezet waar boeren en burgers elkaar ontmoeten: Het Eetcafé. "Om elkaar te leren kennen, vragen te stellen, kritisch te zijn en discussie te voeren, omdat voedsel verbindt."
(Bron foto: Het Eetcafé)