Nieuws

Vier dossiers over paardenziekten

Droes is een zeer besmettelijke ziekte bij paarden die veroorzaakt wordt door een bacterie. De ziekte kan een fatale afloop hebben. Het nieuwe dossier over droes is een van de vier dossiers over paardenziekten op Groen Kennisnet.

Begin december werden paardenbezitters in Groesbeek door de Dierenartsen Praktijk (DAP) gewaarschuwd voor een mogelijke verspreiding van het Rhinopneumonie-virus. Net over de grens, in Kleef, waren 17 paarden gestorven die mogelijk besmet waren met dit virus. Dit virus kan bij paarden griepachtige verschijnselen, abortus of neurologische verschijnselen veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte vind je in het kennisdossier ‘Rhinovirus bij paarden’.

Dossier droes

Naast rhinopneumonie zijn er meer paardenziektes waarover Groen Kennisnet kennis ontsluit zoals het dossier Staart- en maneneczeem, het dossier Atypische myopathie en het dossier Droes. Het dossier over droes is nieuw. Droes is een zeer besmettelijke ziekte bij die door een bacterie (Streptococcus equi) wordt veroorzaakt. Na besmetting kan er koorts optreden. Het paard heeft een gebrek aan eetlust en lymfeknopen kunnen opzwellen tot abcessen die barsten. Hoe je droes herkent, behandelt of kunt voorkomen lees je in het dossier Droes.

Meer dossiers

Atypische myopathie is een spieraandoening met vaak een fatale afloop. Waarschijnlijk wordt deze ziekte veroorzaakt door een giftige stof (hypoglycine A) die in de zaden en bladeren van de gewone esdoorn zit. Staart en maneneczeem is een allergische aandoening die wordt veroorzaakt door Culicoides-insecten of knutten. Die insecten bijten de paarden vooral rond zonsondergang en zonsopgang. Opstallen of het gebruik van een speciale deken beperkt het risico.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(5)