Nieuws

Vijf nieuwe factsheets effecten van groen op welzijn en klimaat

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven het positieve effect van een groen leefklimaat op wonen, werken, leren, klimaat. Vijf nieuwe factsheets zetten de positieve effecten van groen op een rij.

Planten in de woning, in kantoren en scholen en de stad zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een luchtzuiverend effect. Ze hebben en een positief effect op de luchtvochtigheid, ze zorgen er zo voor dat je je beter kun concentreren. Door de regulering van de luchtvochtigheid, heb je minder last van hoofdpijn, zo blijkt uit de factsheets

Factsheets

De vijf nieuwe factsheets, die te vinden zijn op het portaal Groen en Welbevinden van Groen Kennisnet zijn ontwikkeld door Wageningen University and Research in samenwerking met Royal Flora Holland en Vitale Groene Stad.

Groen Schoolplein

Naast deze vijf factsheet versheen onlangs een wetenschappelijk artikel over de effecten van groen op schoolpleinen in journal Landscape and Urban planning. De belangrijkste conclusies van dit artikel zijn dat kinderen groene schoolpleinen aantrekkelijker vinden om te spelen, er is beter sociaal contact, fysieke activiteit neemt toe, evenals de concentratie en met name meisjes en jongere kinderen lijken veel baat bij groen te hebben.

Regen en hitte

Planten kunnen ook een rol spelen om je huis aangenamer te amken. Wanneer je planten op het dak of aan de gevel laat groeien, wordt de isolatiewaarde vergroot en heeft een koelend effect. Daarnaast vangen planten overtollig regenwater op. Tot slot nodigt een groene omgeving veel meer uit om ook buiten te bewegen.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(7)