Nieuws

Visserijgemeenschappen op de kaart

de dijk in Volendam - mel_88 via Pixabay
Bron foto: mel_88, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Regio
    Noordzeegebied
  • Onderwerp
    visserij, gemeenschappen, beleidsveranderingen, impact, sociaal, cultureel
  • Interessant voor
    vissers
Bekijk de bronnen
Wat is de impact van veranderend beleid op de visserijgemeenschap? Met die vraag gingen onderzoekers van Wageningen University en Research (WUR) aan de slag. In het rapport ‘Sociale en culturele waarde van visserij voor de visserijgemeenschap’ presenteren zij de resultaten.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd voor vissers. De ruimte waar gevist kan worden is beperkt en er zijn regels bijgekomen. Hierdoor maken vissers zich zorgen over hun toekomst. Maar niet alleen de toekomst van de vissers staat onder druk. Ook de gemeenschap om de visserij zal te maken krijgen met verandering.

Er is nog weinig systematische toegepaste kennis over visserijgemeenschappen. Het is dus moeilijk om de impact van deze veranderingen in kaart te brengen. Met het rapport ‘Sociale en culturele waarde van visserij voor de visserijgemeenschap’ hebben onderzoekers stappen gezet om de Nederlandse visserijgemeenschappen in kaart te brengen. Daarnaast geeft het rapport inzicht in de effecten van de beleidswijzigingen in de visserij.

Impactanalyse

Het rapport maak deel uit van de sociaaleconomische impactanalyse van beleidswijzigingen op de visserij. In 2021 gaf minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de opdracht om de sociaaleconomische impact van beleidswijzigingen op de keten en gemeenschappen te onderzoeken. Het rapport ‘Sociale en culturele waarde van visserij voor de visserijgemeenschap’ is een van de vier deelrapporten van deze impactanalyse.