Nieuws

Vitaminen voor vitale varkens

Vitaminen zijn essentiële bouwstenen voor het lichaam. De stoffen houden je gezond en hebben invloed op groei, weerstand en vruchtbaarheid. Ook voor varkens zijn vitamines nodig.

Voor gezonde en vitale varkens zijn vitamines nodig. De vitamines A, D3 en E bijvoorbeeld spelen een belangrijke rol bij de weerstand tegen ziekten. En vitaminen A, B2, B9, choline, D3 en E hebben invloed op de voortplanting. De Gezondheidsdienst voor Dieren geeft in het artikel 'Vitaminen en gezondheid' in vakblad Varken een overzicht van de verschillende vitaminen die een varken nodig heeft.

Voer

Vitaminen zijn essentieel. Heeft een dier een tekort aan vitamines, dan is dat lastig te zien. De verschijnselen zijn niet zo duidelijk. Daarom is het belangrijk dat vitaminen aan het voer worden toegevoegd. Varkens kunnen - net als wij - vitamine D3 zelf maken onder invloed van zonlicht. Maar varkens krijgen maar weinig zonlicht, daarom moet je het toevoegen aan het voer. Dat vitamine speelt een rol bij de botvorming, de calciumstofwisseling en immuniteit, zo blijkt uit de tabel waarin je de functie van alle vitaminen kunt vinden. Heeft een varken een tekort dan zie je een slechte botontwikkeling en verminderde weerstand.

Vergiftiging

Een varken kan ook een overmaat aan vitaminen krijgen. Voor de B-vitaminen en vitamine C is dat geen probleem. Die vitaminen zijn in water oplosbaar en worden makkelijk uitgescheiden. Maar varkens slaan een overschot aan vitaminen A, D, E en K in hun vetweefsel op. Een teveel van die vitaminen kan leiden tot vergiftiging. Een varken dat overmaat vitamine D binnenkrijgt bijvoorbeeld, laat een slechte eetlust zien. Bovendien kan een te veel leiden tot verwerping bij zeugen.

(Bron foto: Shutterstock)