Nieuws

Vlees goedkoper, consumptie gedaald

De prijs van varkensvlees in de supermarkt is in 10 jaar met 10 procent gedaald. Toch eten consumenten niet meer vlees. De consumptie daalt ook.

Nederlanders betalen nu gemiddeld bijna 12% meer voor vlees dan in 2006, maar de prijs van varkensvlees is minder sterk gestegen. Voor varkensvlees betaal je nu 5% meer. Als je de inflatie van 16,6% meetelt, is de prijs van varkensvlees zelfs gedaald met 10% meldt vakblad Pig Business in een infographic over 'Het varken en de consument'. Het vakblad zet in die infographic verschillende cijfers en feiten op een rij en baseert zich onder andere op onderzoeken van LEI Wageningen UR uit 2012 en 2015.

Varkensvleeseters

Nederlanders zijn in tien jaar tijd minder vlees gaan eten. Zo is de jaarlijkse gemiddelde consumptie per Nederlander gedaald van 80 naar 76 kilo in 2014. Bijna de helft van het geconsumeerde vlees, 37 kilo, is varkensvlees. Een derde is pluimveevlees en een vijfde rundvlees. Daarnaast eten Nederlanders ook nog gemiddeld 1 kilo kalfsvlees en 1 kilo schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt nauwelijks gegeten. Als je het tegen het Europese gemiddelde afzet, eten we nog steeds veel varkensvlees, zo blijkt uit een grafiekje. Denen zijn de grootste varkensvleeseters in Europa.

Eetpatroon

De dalende consumptie heeft te maken met een veranderend eetpatroon. Er zijn steeds meer mensen die af en toe een maaltijd zonder vlees eten. Zo is het percentage mensen dat elke dag vlees eet van 2009 tot 2012 gedaald van 26,7 naar 18,4 procent. Deze ontwikkeling sluit aan bij de nieuwe voedingsadviezen van het Voedingscentrum.

(Bron foto: Thinkstock)