Nieuws

Vleeskippen onder de wilgen

Bij een vrije uitloop hebben kippen meer ruimte en beweging en kunnen ze hun natuurlijke gedrag uiten. Door wilgen te planten, bied je kippen beschutting zodat ze makkelijker naar buiten komen. De kippen hebben er baat bij.

Bij een vrije uitloop krijgen kippen meer beweging en kunnen ze hun natuurlijk gedrag uiten. Het idee is dat vrije uitloop beter is voor het welzijn van de kippen. Bovendien zouden buitenkippen gezonder kunnen zijn. Maar in de praktijk blijven veel kippen - als ze naar buiten kunnen - toch binnen of dicht bij de stallen. Dat gedrag zou te wijten zijn aan angst voor de nieuwe omgeving of gebrek aan beschutting.

Onderzoekster Lisanne Stadig van Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) wilde weten of wilgen als beschutting er voor kan zorgen dat kippen makkelijker gebruik maken van de vrije uitloop. Als afstudeeronderzoek keek ze of wilgen effect hebben op het gedrag van vleeskippen, op de pootgezondheid en op de vleeskwaliteit. Vakblad Management&Techniek bericht er over in het aritkel 'Vleeskippen gebruiken hun uitloop beter bij beplanting met wilgen'.

Wilgen

Stadig koos voor wilgen als aanplant, omdat die snel groeien. De wilgen kunnen ook biomassa leveren voor energieproductie en zo een extra inkomstenbron bieden voor de pluimveehouder. Uit haar onderzoek bleek dat de kippen een voorkeur hebben voor die begroeiing. Ze zoeken de wilgen vaker als beschutting dan geplaatste afdakjes. De vrije uitloop is goed voor de gezondheid van de kippen. Kreupelheid komt minder vaak voor, evenals hakdermatitis, een andere pootaandoening.

Vleeskwaliteit

Bij de slacht bleken de binnenkippen wel wat zwaarder, maar als je kijkt naar de kwaliteit van het vlees, scoren de buitenkippen beter. Het borstvlees van de buitenkippen was wat donkerder en geler. En uit een smaaktest bleek dat het vlees malser, sappiger en minder vezelig werd bevonden.

(Bron foto: Pixabay)