Nieuws

Vleesonderzoekers denken na over vleesvervangers

Op een internationaal vleescongres van afgelopen zomer was er niet alleen aandacht voor vleesproductie. Ook werd er in het programma aandacht besteed aan vleesvervangers, duurzaamheid en gezondheidsaspecten van vlees.

In augustus vond in Potsdam de 65e editie plaats van het International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST). Op dit jaarlijkse congres voor vleesonderzoekers uit wetenschap en de voedingsindustrie werd niet alleen gesproken over vlees zelf, maar ook over vleesvervangers, kweekvlees en aspecten als ethiek en duurzaamheid. Dat Schrijft vakblad Voedingsindustrie in een artikel over dit congres. Congresbezoekers uit Noord- en Zuid-Amerikaanse landen voelden zich minder aangesproken door die onderwerpen.

Dierenwelzijn

In Europa is dierenwelzijn een belangrijk onderwerp voor consumenten, maar er zijn verschillen per land zo blijkt uit een Zweeds onderzoek. Zo zegt 86% van de Cypryoten dierenwelzijn belangrijk te vinden, terwijl 33% van Hongaarse inwoners het belangrijk vindt. In Nederland zegt 47% van de respondenten dierenwelzijn erg belangrijk te vinden. Daarom is er ook een groeiend marktaandeel voor producten met een vermelding van een dierenwelzijnsysteem.

Veel aandacht was er tijdens het vijfdaagse congres voor voor eiwitrijke vleesvervangers met plantaardige ingrediënten. Hoe kun je die producten een smakelijke structuur geven? Ook werd aandacht besteed aan kweekvlees. Het is al mogelijk om vanuit stamcellen dierlijke eiwitten te produceren, maar de productie van collageen en vet is nog lastig.

Gezondheid

Tijdens het congres was er ook aandacht voor de gezondheidsaspecten van vlees, of meer preciezer, de relatie tussen vleesconsumptie en het verhoogde risico op het ontstaan van darmkanker. De consumptie van rood vlees verhoogt het risico op darmkanker, maar ook andere factoren spelen een rol. Onder deze factoren vallen een hoge consumptie van alcoholische dranken, roken, genetische aanleg, chronische darmziekte en weinig lichamelijke activiteit

(Bron foto: Susana Martins via Pixabay)