Nieuws

Vleesvee: patat voeren of juist op dieet?

Vanwege de lage aardappelprijs en de overschotten aan groente en fruit die zijn ontstaan door de crisis met Rusland kan het interessant zijn om hier vleesvee mee te voeren. Maar altijd met mate.

Vleesveehouders zouden kunnen besparen op de kostprijs van hun veevoer door gebruik te maken van de marktomstandigheden. Omdat 2014 een erg goed aardappeljaar was en er daardoor veel kwalitatief goede aardappels op de markt zijn gekomen, is de prijs erg laag. Volgens een artikel in Veeteeltvlees slechts één euro per honderd kilo aardappelen.

Appels en peren

Door die lage prijs kan het voor vleesveehouders interessant zijn als (aanvullend) veevoer. Hetzelfde geldt voor appels en peren waarvoor ook alternatieve afzetmogelijkheden moeten worden gevonden vanwege de Russische boycot. Volgens het artikel is het echter wel belangrijk dat er slechts met mate wordt bijgevoerd met aardappels en fruit. Beide bevatten veel energie (suiker en zetmeel), maar weinig eiwit. Daarom is het belangrijk om de rest van de voeding hierop aan te passen.

Franse zoogkoeien

Opletten bij de voeding is ook het devies bij zoogkoeien van Franse vleesrassen, zoals charolais-, limousin en blonde d’Aquitainekoeien. Volgens een ander artikel in hetzelfde tijdschrift, is het probleem bij deze koeien dat de Franse normen voor de rantsoenen van deze koeien eigenlijk niet om te rekenen zijn naar Nederlandse of Vlaamse.

Volgens Joost Hubregts van veevoerfabrikant ForFarmers Hendrix gaat het vooral om gevoel: 'Je kijkt naar de mest, de conditie, het haarkleed en dan ga je sturen met wat meer of minder krachtvoer of wat meer of minder eiwit.' De basis daarbij is volgens Hubregts het beschikbare ruwvoer: 'Om te beginnen moeten vleesveehouders weten wat er in hun eigen kuilen zit, analyseren dus.' Daarnaast geven verschillende veehouders in het artikel aan wat hun voerstrategie is.


(Bron foto: Thinkstock)