Nieuws

Vlinders in je tuin

Met geschikte beplanting kun je vlinders naar je tuin lokken. Naast de bekende vlinderstruik is ook de klimop met name in het najaar waardevol. In het voorjaar kun je met bolgewassen vlinders helpen. En voor libellen is een vijver essentieel.

Naast de bekende vlinderstruik (Buddleia) is de klimop (Hedera arborescens) voor vlinders waardevol. In september en oktober, op het moment dat veel andere bloemen zijn uitgebloeid, geven de groene bloemen van klimop veel zoete nectar. Een trekvlinder als atalanta profiteert ervan. En voor het boomblauwtje is de klimop extra waardevol. Deze vlinder zet haar eitjes af bij de knoppen. In het artikel 'Kies voor klimop' in vakblad Vlinders worden nog enkele andere waardevolle vlinderstruiken genoemd zoals de Amerikaanse sering (Ceanothus repens), glansmispel (Choisya ternata) en sneeuwbal (Viburnum tinus).

Voorjaarsbollen

De Vlinderstichting besteedt in het vakblad wel vaker aandacht aan manieren om je vlinders naar je tuin te trekken. Zo worden in het artikel 'Vroege voorjaarsbollen voor vlinders' verschillende bolgewassen besproken. Zo zijn blauwe druif (Muscari) en hyacint (Hyacinthus), boshyacint (Hyacinthoides non-scripta), sneeuwroem (Chionodoxa) en krokus (Crocus) waardevol voor vlinders. In het artikel worden suggesties gedaan voor combinaties met andere planten. 

Libellen

In het artikel 'Hoe lok je libellen naar je tuin' laat het vakblad zien hoe je de tuin in kunt richten voor libellen. Omdat libellen in het larvestadium afhankelijk zijn van water, is een vijver onontbeerlijk. Je zult dan wel een vijver met planten moeten aanleggen, zonder zuurstofplanten kunnen de larven niet overleven. Goede zuurstofplanten zijn  fonteinkruid (Potamogeton crispus) en hoornblad (Ceratophyllum demersum).

Andere waardevolle planten zijn bijvoorbeeld de gele lis (Iris pseudacorus) en zwanenbloem (Butomus umbellatus). Die soorten ogen fraai en trekken zweefvliegen die door libellen worden gegeten. Het artikel meldt dat je de vijver minstens zo'n 1,5 m² groot moet zijn en dat de vijver niet te veel in de schaduw mag staan. Zo'n 5 tot 6 uur zon per dag is nodig

(Bron foto: Pixabay )