Nieuws

Voederbiet laat zich niet het veld uit slaan

De voederbiet -een eeuwenoud gewas, zeer geschikt voor teelt in ons land- laat zich niet het veld uit slaan. Figuurlijk dan: er is weer interesse in de biet met zijn hoge voederwaarde en veldopbrengsten. Ook letterlijk ruimt de biet niet zomaar het veld: rooien is een kunst.

Maar, zo meldt vakblad Melkvee in een artikel over het nieuwe leven dat voederbieten krijgen ingeblazen, ‘machines die de knol aan het blad uit de grond trekken, veroorzaken de minste tarra’ (artikel: 'Veehouderij kan voederbiet niet vergeten'). Daarnaast zijn er rassen op de markt waar minder grond aan blijft kleven: ‘ze zijn ronder en gladder van vorm en bevatten nauwelijks nerven’.

Niet voor droge koe

In het artikel wordt onder meer stilgestaan bij de voordelen van de voederbiet** en bij zaken die betreffende de teelt (denk aan ziektes) en het voederen in de gaten gehouden moeten worden. Zo zijn voederbieten niet geschikt om aan droge koeien te voeren, ‘vanwege het hoge calciumgehalte waardoor melkziekte na het afkalven kan optreden’.

Populair in België

Waar de voederbiet in Nederland nieuw leven wordt ingeblazen, is dat in België minder nodig. Daar ‘is de voederbiet dankzij het gemengde karakter van veehouderijbedrijven minder naar de achtergrond verdwenen’. Verder aandacht voor onder meer demovelden die in Nederland worden aangelegd, mineralenboekhouding, hectaretoeslagen en ploegverboden.

** De voederbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) is een biet die behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet, maar met een laag suikergehalte (bron: Wikipedia).