Nieuws

Voeding en kanker: wat helpt en wat niet?

Welk voedingspatroon helpt kanker voorkomen en wat moet je eten als je kanker hebt? De website Voeding en kanker, die deze maand gelanceerd werd, geeft antwoorden op basis van wetenschappelijk onderzoek.

De website Voeding & kanker info moet ‘duidelijkheid scheppen in de wirwar van fabels en feiten over voeding en kanker’, aldus Sandra Beijer van het Integraal Kankercentrum Nederland. Het IKNL is initiatiefnemer van de site, samen met Wageningen University en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). Ze hopen te voorzien in de behoefte aan betrouwbare informatie van kankerpatiënten, hun familieleden en iedereen die geïnteresseerd is in de relatie tussen voeding en kanker. Op veel vragen geeft de website al antwoord, maar deze worden ook nog aangevuld op basis van vragen van bezoekers en nieuw onderzoek.

Wat is aangetoond?

Onderdelen van de site gaan achtereenvolgens in op voeding ter preventie van kanker, tijdens de behandeling en ná de behandeling van kanker. Bij elk antwoord is uitleg te vinden over de wetenschappelijke basis. Zo is niet aangetoond dat groene thee helpt kanker te voorkomen, evenmin als cranberrysap, meldt de site. Minder alcohol, suiker en rood vlees gebruiken kan het risico op kanker wel aantoonbaar verkleinen. De site wordt steeds aangevuld met antwoorden op nieuwe vragen en bezoekers kunnen ook zelf hun vraag insturen.


(Bron foto: Thinkstock)