Nieuws

Voeding uit zeven landen en wat het met je doet

Resultaten uit de zogeheten ‘Zevenlandenstudie’ zijn dit voorjaar online gezet. Het betreft een studie die, gestart begin jaren ’70, nu op zijn eind loopt en waarbinnen zoveel mogelijk informatie over de relatie tussen voeding en gezondheid uit 7 landen bijeen is gebracht.

In het artikel ‘Basiskennis voor gezond eten’ van Wageningen World, is te lezen dat Daan Kromhout (1950), hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek bij Wageningen University Agrotechnologie & Voedingswetenschappen, al heel lang rond liep met het idee ‘zo’n website te maken’. Het resultaat: de website Seven Countries Study met daarop resultaten uit de Verenigde Staten, Finland, Nederland, Italië, Joegoslavië, Griekenland en Japan.

Bevindingen

Op de site zijn onder meer de ‘top findings’ terug te vinden, kan op de diverse landen worden geklikt voor meer informatie en is meer te lezen over de onderzoekers. Een van de onderzoekers is Kromhout. In Wageningen World vertelt hij dat een van de laatste bevindingen is dat een hoog cholesterolgehalte weliswaar de kans op een hartinfarct verhoogt, maar niet op andere hartziekten.

Het artikel gaat in op de aard van de resultaten en het onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt. Een van de eerste resultaten: ‘In Finland bestond 22 procent van de energie-inname uit verzadigde vetten; Japan slechts 3 procent. In Finland was het cholesterolgehalte in het bloed zo’n anderhalf keer hoger dan in Joegoslavië, en het percentage hartinfarcten tot wel tien keer hoger’. Kromhout: ‘Dat betekende natuurlijk nog niet dat het een het ander veroorzaakte, maar er ontstond wel een sterk vermoeden dat het verband oorzakelijk is. Dat werd later in experimenten bevestigd.’

In het artikel is te lezen over meer (opvallende) resultaten. Ook resultaten met een andere invalshoek zijn opgenomen in de studie, denk aan: hoe iemand zich zégt te voelen en het risico op sterfte, de effecten van beweging en het aantal uren en de kwaliteit van slaap.


(Bron foto: Pixabay)