Nieuws

Voeding van melkvee

Op het melkveebedrijf speelt veevoer een centrale rol in de bedrijfsvoering. Informatie over samenstelling van het voer, conservering en voerproces vind je in een nieuw dossier ‘Melkveevoeding’.

Het voer is een van de belangrijkste kostenposten op een melkveebedrijf, daarom is het zinvol efficiënt om te gaan met veevoer. Maar er zijn meer redenen waarom voeding een belangrijk rol speelt in de bedrijfsvoering. Het kan bijdragen aan de duurzaamheid en een goede voeding is van belang voor de gezondheid en het welzijn van de koe. In het nieuwe dossier melkveevoeding vind je informatie over de voeding: de samenstelling, conservering en het voerproces.

Het veevoer kun je opdelen in ruwvoer en krachtvoer. Ruwvoer bevat veel vezels, krachtvoer is voer met een hoge energiewaarde per kilo droge stof. Veel melkveehouders produceren zelf ruwvoer: snijmais of gras. Het voer wordt geconserveerd in een kuil. Het dossier geeft achtergrondinformatie over de samenstelling van het voer, in inkuilproces en technieken.

Het voeren zelf is ook niet onbelangrijk. Het moet goed afgestemd zijn op de behoefte van het melkvee. Je moet daarom kiezen voor de juiste voerstrategie en de juiste voermethode.

(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)