Nieuws

Voeding voor kleuters, educatie voor ouders

'Leve de melksnor': een van de 11 hoofdstukken van '1 2 3 aan tafel'. Dit educatieve boekje, met als ondertitel 'wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet', is gericht op ouders van kleuters.

Het boekje 1 2 3 aan tafel is deel van het gelijknamige project van het Vlaamse Nutrition Information Center (NICE). Via het project worden in eerste instantie kleuterleiders erin ondersteund om het thema gezonde voeding op leuke wijze aan kinderen over te brengen - zie nieuwsbericht Voedingseducatie op school: NICE ondersteunt de leerkrachten.

Eerste behoefte: bewegen

'Om kinderen een gezond voedingsgedrag bij te brengen moeten ouders en school samenwerken', meldt NICE in haar nieuwsbericht. Omdat ouders niet altijd op de hoogte zijn van wat gezond eten precies is en waarom het zo belangrijk is, biedt de organisatie -ook via kleuterleiders- achtergrondinformatie aan ('sensibilisatieactie'). Genoemd boekje is daarvan een voorbeeld. In het boekje staan vrolijke tekeningen, waaronder de 'actieve voedingsdriehoek'.

De basis van de driehoek, de onderste laag, vertelt ouders dat veel bewegen het belangrijkst is. De volgende behoefte is drinken (laag 2) en pas in laag 3 komt het eten: granen en aardappelen (gevolgd door groenten/fruit, et cetera).

Tips en recepten

Het boekje bevat verder informatie over voedingsstoffen en waarom ze belangrijk zijn en over het voedings- en drinkgedrag van kleuters. Denk aan: teveel fris, te weinig water. Of: 72% van de (Belgische) kleuters eet niet dagelijks groenten. Verder bevat het boekje een aantal recepten en tips. Recepten zijn ook terug te vinden via voornoemd nieuwsbericht waarin vele links staan opgenomen, onder meer naar materialen die in het klaslokaal te gebruiken zijn en een groot aantal gratis brochures.


(Bron foto: Thinkstock)