Nieuws

Voedingsmiddelenoperator aan het roer

Operators verantwoordelijkheid geven voor de staat van hun machines (autonoom onderhoud) is een van de pilaren van 'Total Productive Maintenance' (TPM). De technische dienst komt pas later in beeld.

Dat gebeurt bijvoorbeeld als de operator een bepaald probleem niet aankan. In het artikel Vrumona plukt de vruchten van TPM in Fluids Processing wordt uitgelegd hoe een frisdranken-/vruchtensappenfabrikant zich al jarenlang focust op de TPM-'pilaren', waaronder dus ook 'autonomous maintenance' (AM).

Techneut wordt technoom

De invoering van AM betekent dat de rol van de technische dienst (TD) en die van de operator veranderen. Bij Van Sillevoldt Rijst, dat ook TPM heeft ingevoerd, wordt 'onderhoud' niet meer gezien als kostenpost. Het levert daarentegen 'een positieve bijdrage in het genereren van winst' en de 'techneuten moeten technomen worden en boven de tafel komen'. Zie De extra toegevoegde waarde van de TD, een artikel van Stichting Pavo (activiteitenorganisator voedingsmiddelenindustrie).

Operator: alleskunner en ontwikkelaar

In Fluids Processing is meer te lezen over de extra taken van de operator. 'Denk daarbij aan schoonmaken, inspecteren, afstellen, labelen en smeren'. De toepassing van autonoom onderhoud, zo blijkt ook uit het artikel Machine-leveranciers hebben onvoldoende kaas gegeten van continu verbeteren, heeft er binnen Fromageries Bel voor gezorgd dat operators 'soms meer weten over het functioneren van de productielijnen dan de leveranciers'. De kaasfabrikant roept machine-leveranciers op tot het volgende: 'Vóór de installatie van hun machines zouden ze al inspectie- en smeerschema’s moeten leveren. En daarnaast systemen voor visueel management, ontwikkeld in samenwerking met operators'.

TPM

In het artikel over Vrumona wordt ook uitgelegd waartoe TPM dient en hoe moeilijk het is om dit concept in te voeren zoals het eigenlijk is bedoeld. Zie ook de pagina Introductie Total Productive Maintenance op de website Procesverbeteren. Het bekendste aspect van de verbetermethode TPM, zoals genoemd in Fluids Processing: 'multidisciplinaire teams verbeteren de productiviteit van hun 'eigen' procesinstallaties of machines, door stelselmatig de Overall Equipment Effectiveness (OEE) te meten'. Als genoemd is AM één pilaar. Vrumona, beloond met de Heineken Bronze Award voor TPM, focust op meerdere pilaren van dit concept. Denk ook aan veiligheid (zoals een observatieprogramma) en focused improvement (team efficiency/verdeling werkbelasting).


(Bron foto: Thinkstock)