Nieuws

Voedseldilemma's in Afrika

In Afrika zullen vanwege de bevolkingsgroei en de klimaatverandering grote problemen ontstaan rond de voedselvoorziening. Dilemma’s en mogelijke oplossingen komen aan bod in het gratis e-book van de Volkskrant 'Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050'?

In 2050 zijn we met 10 miljard mensen op de aarde. Hoe gaan we iedereen in 2050 voeden? Over dit vraagstuk heeft de Volkskrant een reeks artikelen gepubliceerd onder de naam 'De Voedselzaak'. Een selectie van artikelen uit dit project staan in het e-book 'Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050'.

Voedselvraagstuk

In het e-book is te lezen dat Afrika te maken krijgt met grote dilemma’s rond de voedselvoorziening. Afrika is het continent met de grootste voedselonzekerheid. Er staat veel op het spel. De bevolking zal er naar verwachting verdubbelen naar ruim 2 miljard inwoners. Door klimaatverandering zullen landbouw, veeteelt en visserij hard getroffen worden. Er zullen langere perioden van droogte zijn, meer overstromingen en er zal sprake zijn van oprukkende woestijnen, aldus het e-book. Dit alles heeft tot gevolg dat meer mensen op minder vruchtbare grond moeten leven. En dat terwijl Afrika al kampt met ondervoeding en een verwaarloosde landbouwsector.

Superbananen

Er zullen dus oplossingen moeten komen om iedereen te kunnen blijven voeden. Als we niets doen zullen bepaalde voedingsmiddelen uit Afrika niet meer verkrijgbaar of betaalbaar zijn. In het e-book staan verassende oplossingen zoals genetisch gemodificeerde bananen die bestand zijn tegen droogte.

Ook Nederlandse bedrijven investeren in Afrika. Zo kan een laboratorium in Nederland bodemanalyses doen. Een boer in Afrika krijgt via de app te horen hoe het gesteld is met de bodemvruchtbaarheid van zijn grond. De schrijvers staan ook stil bij de keerzijden van globalisering en dilemma’s rondom het voedselprobleem. Zo werpt een artikel de vraag op wat beter is: een arbeidsintensieve landbouw die zorgt voor baanzekerheid voor mensen? Oof een efficiënte landbouw zoals we die kennen in het Westen?

Klimaatvriendelijk dieet

Ten slotte is de vraag wat we zelf kunnen doen en hoe we over kunnen gaan op een klimaatvriendelijk dieet. Het boek sluit af met duurzame recepten die hierbij helpen.

(bron foto: Shutterstock)