Nieuws

Voedselhypes weinig invloed op melkinname

90% van de ouders in Nederland vindt melk gezond voor kinderen in de groei. Een overgroot deel blijkt zich niet veel van de soms negatieve discussies over melk op internet aan te trekken.

In het artikel Ouders vinden het belangrijk dat hun kind melk drinkt wordt verwezen naar de continu aan verandering onderhevige Nederlandse voedingscultuur. Bijvoorbeeld door buitenlandse invloeden en de toegang tot internet. 'Je zou verwachten dat ons voedingspatroon door deze invloeden flink is veranderd. Niets blijkt minder waar', stelt de redactie van het artikel (VoedingsMagazine).

Clustergedrag

Ander onderzoek, ook genoemd in het VoedingsMagazine, bevestigt nog eens 'dat de gemiddelde Nederlander zich niets van voedselhypes aantrekt' (onderzoek van de Nederlandse Vereniging Voor Voedingswetenschappers en Levensmiddeltechnologen). Ons voedingspatroon laat overigens ook zien dat mensen clustergedrag vertonen. Een onderzoekster heeft bekeken wat het nuttigen van zuivel zegt over de rest van het voedingspatroon.

In het artikel met de veelzeggende kop 'Kinderen met hoge zuivelinname eten doorgaans gezonder' meldt de betreffende onderzoekster dat de (gevolgde) groep kinderen met de hoogste zuivelinname ook een hogere inname hebben van plantaardige producten, zoals groente, fruit en ontbijtgranen. 'Je ziet dergelijke clusteringen in gedrag vaker. In dit geval gaat het om gezond voedingsgedrag'.

In een derde artikel in VoedingsMagazine komt onderzoek aan de orde naar de invloed van voedingspatronen op botdichtheid: Welke invloed hebben voedingspatronen op de botdichtheid bij kinderen?

(Bron foto: Pixabay)