Nieuws

Voedselverspilling in het onderwijs

Met lessen over voedselverspilling kunnen scholieren en studenten kennismaken met verschillende voedselverspillingsvraagstukken. Lesmateriaal voor diverse leerniveaus biedt docenten handvatten voor in de les.

Op de website van Samen tegen voedselverspilling vind je veel interessant educatief materiaal over voedselverspilling voor het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.

Red de Krommies

Er is niets mis met kromme groente en fruit. Toch vindt veel van het kromme groente en fruit geen weg naar de supermarkt. Het lespakket Red de krommies van Kromkommer biedt leraren van groep 5 en 6 de mogelijkheid om met de klas te leren over verspilling van kromme groente en fruit en wat er nodig is dit tegen te gaan.

Met de Smaakmissie Voedselverspilling van Smaaklessen kunnen scholieren uit groep 7 en 8 in een zestal lessen leren wat voedselverspilling is, hoe ze voedselverspilling tegen kunnen gaan en wat je met kliekjes kunt doen.

Ook Instock, To good to go en Voedselbanken Nederland bieden via de site van Samen tegen voedselverspilling leuk lesmateriaal aan voor het primaire onderwijs.

Weet wat je eet

Het lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum biedt voor het voortgezet onderwijs online lessen over gezond, veilig en duurzaam eten. Voedselverspilling komt hierbij ook ruim aan bod in de laatste drie van de in totaal negen lessen.

Voor het mbo is er onder andere het lespakket Vitaal burgerschap van het Voedingscentrum beschikbaar. Met dit lespakket kijken studenten naar gezonde voeding, voedselverleiding, herkomst en verspillingsgedrag.

Dossier Voedselverspilling

Ook het dossier Voedselverspilling van Groen Kennisnet staat vol interessant lesmateriaal over voedselverspilling. Er zijn verschillende lesbrieven met bijbehorende bronnen beschikbaar over onder andere voedselverspilling in de agrarische sector, horeca en ziekenhuizen. Deze lesbrieven zijn ontwikkeld in het kader van de MBO Challenge Voedselverspilling.

In aanloop naar de afsluiting van de MBO Challenge Voedselverspilling met een eindevenement op donderdag 22 april, besteedt Groen Kennisnet in de week van 19 tot en met 23 april extra aandacht aan het onderwerp voedselverspilling.

(Bron foto: Taz via Flickr- CC-BY-2.0)

Links

(3)