Nieuws

Voer voor geiten

Geiten zijn anders dan koeien. Ze grazen niet, maar eten hapsnap. Naast gras eten ze ook bladeren, schors. Hun menu is gevarieerd. Geitenhouders hebben daarom ook interesse in bijproducten om het voer te verrijken

Naast graskuil en krachtvoer, voeren geitenhouders diverse andere producten zoals bietenperspulp of tarwegistconcentraat. In een aantal gevallen zijn het bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie zoals cigarant, een product dat ontstaat tijdens de verwerking van cichoreiwortels tot inuline en fructose. Of bierbostel, een gerstemout dat overblijft bij de bierproductie. Omdat het bijproducten zijn, zijn ze goedkoper. Maar hoe stel je een goed rantsoen samen? Hoeveel bijproducten kun je een geit geven? En krijgen ze dan wel voldoende voedingsstoffen binnen?

Bijproducten

Vakblad Geitenhouderij zette informatie op een rij in drie artikelen. Experts komen aan het woord in het artikel Vochtige voeders succesvol inzetten. Ze geven advies over de samenstelling en bewaartips. Veel van die bijproducten worden tot vochtige producten gerekend. Ze hebben een drogestofgehalte lager dan 50%. Omdat ze makkelijk verschimmelen, is veel aandacht voor bewaring noodzakelijk. Ze waarschuwen dat je geiten niet te veel van die natte producten kunt geven omdat de drogestofopname dan te laag kan zijn. Een geit heeft maar een beperkte opnamecapaciteit en krijgt mogelijk niet genoeg voedingsmiddelen binnen.

Sinaasappelschillen

Alfons Breij, een geitenhouder in Baarn voert zijn geiten met heel veel verschillende producten. Naast bovengenoemde grondstoffen, geeft hij zij geiten ook wel tropisch fruit, aardappelpersvezels, erwtenvezels en sinaasappelschillen. In het artikel 'Alfons Breij over het voeren van bijproducten' legt hij uit dat sinaasappelschillen veel smaak geven aan de melk. De schillen zitten vol met suikers en geiten eten het graag. Zijn geiten eten ook graag cigarant en tarwegistconcentraat. Hij probeert veel bijproducten in te zetten, zo kan hij de kostprijs drukken.

Mengen

Een voordeel van natte producten is dat ze de verschillende grondstoffen aan elkaar kunnen plakken. Dat is belangrijk omdat geiten kieskeurig zijn. Als het kan, selecteren ze de producten die ze lekker vinden. Daarom moet je de verschillende producten goed mengen. In het artikel 'Voermachines' bespreekt het vakblad vier verschillende machines die de verschillende grondstoffen tot een homogeen product kunnen mengen.

(Bron foto: Thinkstock)