Nieuws

Voerefficiëntere Jersey concurrent Holstein

Het runderras Jersey, meldt Nieuwe Oogst, kan Holstein vervangen: een uitspraak op basis van een afstudeerrapport (Van Hall Larenstein). 'Jersey staat bekend om de hogere voerefficiency.'

Voor het afstudeeronderzoek, uitgevoerd door twee studenten, is de Jersey in het middelpunt gezet. Vakblad Melkvee meldt dat daarbij specifiek is gelet op de vraag 'of het ras interessant wordt na afschaffing van de melkquotering in 2015'.

Hoge gehalten

In het artikel Holsteins verruild voor Jerseys is te lezen wat de ervaringen van de familie Van der Vis zijn. Op basis van het rapport van hun zoon Thijs (mede-auteur is Rick de Roo) besloot de familie hun Holstein-veestapel te verkopen. 'Nu gaan er 125 raszuivere Jerseys door de melkstal.'

Melkvee legt uit dat een Jersey 0,7 keer de voerbehoefte heeft voor onderhoud en groei van een gemiddelde Holstein-koe. Het ras geeft wel minder melk maar de melk kent een relatief grote hoeveelheid kilo’s vet en eiwit door de hoge gehalten. Melkvee: 'Struikelblok was altijd de melkquotering, eigenlijk een vetquotering, maar als die straks wegvalt, zou het volgens Van der Vis wel eens crescendo met het ras kunnen gaan'.

Kalveren van streek

Nieuwe Oogst meldt nog wat kenmerken van Jersey: gemakkelijke omgang en klein formaat, 'waardoor er minder stalruimte nodig is'. 'Groot pluspunt van de Jersey is de lagere voerbehoefte voor onderhoud en de lagere mestproductie.' (Zie: Jersey kan Holstein vervangen). In Melkvee is ook te lezen dat ze zeer nieuwsgierig en attent zijn. Uit de ervaringen van de familie Van der Vis, opgetekend in Melkvee, wordt wel duidelijk dat de omschakeling een hele klus is. Zo is onder meer een gebrek aan oudere koeien. Volgens Thijs is dat goed te merken: 'Bij het afkalven zijn de dieren duidelijk van streek, soms zijn ze alleen maar aan het schreeuwen'.

Aan de gang houden

Verder heeft de familie na de opstart te maken gehad met coli-besmetting met hoge kalversterfte tot gevolg. Eenmaal opgegroeid zouden de koeien juist weerbaar zijn. Melkvee: 'ze hebben minder last van ongunstige weeromstandigheden als regen en warmte'. Bij ziekte kost het wel weer meer tijd ze er bovenop te krijgen (omdat ze minder bij te zetten hebben). In het artikel wordt stilgestaan bij meer aandachtspunten en voor- en nadelen. Zo zou de Jersey 25 procent minder behoefte aan arbeid hebben, moeten ze 'vol' en aan de gang worden gehouden (goed voeren is belangrijk) en is inkruisen met Jersey voor de familie nooit een optie geweest vanwege tegenvallende uniformiteit.


(Bron foto: Wikipedia.org )