Nieuws

Vogels op golfbanen

Golfbanen zijn een prima plek voor vogels. De Nederlandse Golffederatie helpt golfbanen om het de vogels zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Het beheer van een golfbaan vraagt volgens de Nederlandse Golffederatie (NGF) - naast aandacht voor de speelkwaliteit - om zorg voor de natuur- en landschapswaarden. Daarom is de opdracht aan de golfbranche: duurzaam golf, optimale speelkwaliteit in harmonie met de natuurlijke omgeving. De kwaliteit van golf, de beleving en de biodiversiteit varen daar wel bij. Dit valt te lezen in de publicatie ‘Vogels en golfbanen’ van de NGF en Vogelbescherming Nederland.

Committed to Birds

Met het project Committed to Birds wil de NGF de rol van de golfbaan voor vogels verder vergroten. In de publicatie worden de huidige situaties beschreven op een aantal kenmerkende golfbanen die een typisch Nederlands landschap vertegenwoordigen. Daarnaast worden de mogelijkheden verkend die een bijdrage kunnen leveren aan een verdere verbetering van het leefgebied van vogels.

Vierstappenplan

In de publicatie staat ook het vierstappenplan van Committed to Birds, waaraan golfbanen mee kunnen doen. Dat begint met een nulmeting van het aantal soorten op de golfbaan, gevolgd door een visieontwikkeling. Vervolgens worden een werkplan en actieprogramma opgesteld dat van tijd tot tijd geëvalueerd wordt. Verder wordt in de publicatie ook een leidraad voor vogelvriendelijk baanbeheer gegeven.


(Bron foto: Thinkstock)