Nieuws

Vogelschade in de glastuinbouw

Je kunt vogels verjagen met een laserstraal. De speciaal voor dit doel ontwikkelde apparaten vinden gretig aftrek in de agrarische sector, ook in de glastuinbouw.

Vogels kunnen lastig zijn voor telers, ook in de glastuinbouw. Mussen kunnen bijvoorbeeld het komkommervirus overbrengen, meeuwen kunnen het kasdek beschadigen doordat ze steentjes laten vallen. En ook meeuwenpoep op het kasdek is lastig. En er zijn meer vogels die overlast kunnen veroorzaken zoals duiven, kraaien, spreeuwen en eksters. Wat kun je er tegen doen? Een artikel in Kas Magazine zet mogelijkheden op een rijtje.

Telers zetten heel veel middelen in. Je kunt werken met speakersystemen, zelfgespannen draden, zilverfolie of vuurwerk. Het bedrijf Bird Control Group, dat gespecialiseerd is in het verjagen van vogels, levert apparaten met laserstralen. Het luchtvaartverkeer is een grote afnemer van die producten. In de agrarisch sector zijn het vooral melkveehouders en akkerbouwers die hun apparaten gebruiken. Maar ook in de glastuinbouw is er belangstelling.

Zo heeft Phalaenopsisteler Herman de Vreede een ‘agrilaser’ aangeschaft, een soort zaklamp waarmee hij het vogels kan wegjagen. Hij ondervond overlast van meeuwen die de kas vervuilen met poep. Bovendien waaien veertjes naar binnen die het gewas vervuilen. Een Marcel Mathot, teler van Pernettya's, heeft een automatisch apparaat gekocht. Hij ondervond veel last van kraaien die zijn potjes omgooien. Met dit apparaat is zijn probleem opgelost.

(Bron foto: Pixabay)