Nieuws

Voorkom noodsituaties in de glastuinbouw

Wat doe je als de elektriciteit uitvalt? Of wanneer je als bedrijfseigenaar arbeidsongeschikt wordt? Glastuinders kunnen zich beter voorbereiden op noodsituaties.

Bedrijven in de glastuinbouw lopen risico's en veel glastuinders zijn daar niet goed op voorbereid, schrijft vakblad Onder Glas. In het artikel 'Een OASE van rust' ligt de nadruk op familiebedrijven die te maken krijgen met de vier veel voorkomende noodsituaties: Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Stoppen met werken of Echtscheiding (OASE). En in het artikel 'Goede voorbereiding geeft borging bedrijfscontinuïteit bij lichtuitval' kun je lezen hoe chrysantenteler Jan van Ruyven onvoorbereid te maken kreeg met de uitval van zijn tien jaar oude warmte-krachtkoppeling (WKK).

Familiebedrijven

Ruim 60 % van de van de familiebedrijven is slecht voorbereid op de vier voorkomende noodsituaties (OASE). Bij 40 % van de bedrijven moet de ondernemers voor zijn 60e jaar stoppen vanwege een van deze vier redenen. Kun je niet stoppen, om wat voor reden dan ook, dan kan de situatie uitzichtloos worden. Een derde van de familiebedrijven heeft de laatste tien jaar met die noodsituatie te maken gehad, schrijft het vakblad.

Het is daarom zinvol vooraf goed na te denken over mogelijke problemen. Wie heeft zeggenschap? Wie is eigenaar van het bedrijf? Wie neemt de beslissingen als je als familie met een emotioneel beladen noodsituatie te maken krijgt? Je kunt een noodopvolgingsplan maken om bevoegdheden over te dragen aan mensen van buiten de familie.

Uitval van WKK

Ook voor meer aardse zaken kun je een plan maken. Bij teler Jan van Ruyven begaf de WKK het op een dag. Een calamiteit die voor hectiek, onzekerheid en extra werk zorgde. De WKK viel 's ochtends om kwart over zeven uit, 's middags had hij al een offerte voor een mobiele WKK en tweeënhalve dag later werkte die WKK.

Maar het had sneller gekund als hij vooraf een draaiboek had gemaakt. Wat is de beste plek voor de mobiele WKK? Kan er een kraan bijkomen? Is er geen geluidsoverlast voor buren? Door vooraf de nodige voorzieningen te treffen had hij zich onnodig werk kunnen besparen.

(Bron foto: Thinkstock)