Nieuws

Voorkom ondervoeding bij ouderen

15 tot 30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Dat kan gebeuren door problemen met kauwen of slikken, psychische oorzaken of ziekten. Een nieuwe website geeft ouderen en hun verzorgers tips.

Wanneer je ondervoed bent, betekent dat niet dat je heel mager ben. Het kan ook zijn dat je bepallde voedingsstoffen onvoldoende binnen krijgt omdat je eenzijdig eet. Je kunt ondervoeding herkennen, bijvoorbeeld doordat je een slechte eetlust krijgt, vaak vermoeid bent of een slechte conditie hebt of omdat je gewicht verliest. De webstie 'Goed gevoed ouder worden' die in april gelanceerd is, geeft informatie over ondervoeding. Wat is het? Wat kunnen de gevolgen zijn? En wat kun je doen om het te voorkomen?

Weerstand

Het kan als gevolg hebben dat je minder weerstand hebt. Je spiermassa vermindert, waardoor je een grotere kans op vallen hebt. Of wonden genezen trager. Door gezond te eten en veel te bewegen vergroot je de kans dat je gezond ouder wordt. Zo kun je lezen dat het zinvol is om na je vijftigste dagelijks vitamine D te slikken. Te weinig vitamine D zorgt voor zwakkere botten, zwakkere spieren en bij oudere mensen voor botontkalking

Op de website vind je achtergrondinformatie, testjes en tips. De website is ontwikkeld door Stuurgroep Ondervoeding in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het Voedingscentrum heeft bijgedragen als kennispartner.

(Bron foto: Shutterstock)