Nieuws

Voorkom ongelukken met de toolboxvideo’s van Cumela

Bron foto: ajr_images, Man voor landbouwvoertuig (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Veiligheid
  • Interessant voor
    Loonwerkers, Groen onderwijs
Bekijk de bronnen
Veilig werken is belangrijk. Daarom heeft brancheorganisatie Cumela, in samenwerking met de vakbonden CNV, HZC en FNV, een reeks van toegankelijke veiligheidsvideos opgenomen specifiek voor de groene sector.

Veilig loonwerk

Er is veel waarop je moet letten om veilig te kunnen werken, zeker in de groene sector. Als loonwerker werk je bijvoorbeeld met verschillende machines en gewasbeschermingsmiddelen die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk aan gehoorschade, rugklachten en gezondheidsproblemen door giftige stoffen. Het kan daarom geen kwaad om te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de risico’s en hoe je gevaarlijke situaties kunt voorkomen.

In de 2 tot 5 minuten durende toolboxvideo’s komen uiteenlopende situaties aan bod. Van veilig manoeuvreren tot balen stapelen. Ook zijn er veiligheidsvideo’s voor specifieke apparaten zoals de bosmaaier en de heftruck gemaakt. Een overzicht met alle video’s vind je op de overzichtspagina van Cumela.

Cumela Toolboxvideo’s

Een mooi voorbeeld is de toolboxvideo over de risico’s van dieseluitlaatgassen. In de video wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden uitgelegd waarom het belangrijk is uit te kijken met machines die op diesel lopen, en wat je kan doen om de roetuitstoot van je machines te verminderen.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Toolbox bewustworden van dieseluitlaatgassen

Bron: Cumela

Groen Onderwijs

De toolboxvideo’s zijn door hun heldere taal en concrete praktijkvoorbeelden zeer geschikt voor toepassing in het groene onderwijs. Het zijn korte kennisclips en kunnen bijvoorbeeld ter voorbereiding op veldwerk gebruikt worden in de klas.

Vakblad Grondig

Lees je liever? In vakblad Grondig zijn de toolboxtips voor veilig werken een vaste rubriek. In de Kennisbank kun je alle toolboxen teruglezen die in vakblad Grondig zijn verschenen. Met deze tips en vuistregels zorg je ervoor dat je ook in 2023 goed voorbereid van start kunt gaan.

Bekijk de toolboxvideo's

(9)