Nieuws

Voorkom paratuberculose bij kalveren

Jonge kalveren tot een maand of zes kunnen besmet raken met de paratuberculose-bacterie. Omdat er geen behandeling is voor deze ziekte, moet je jonge kalveren beschermen. Houd ze gescheiden van oudere dieren.

De bacterie Mycobacterium avium paratuberculosis kan paratuberculose bij koeien veroorzaken. Jonge kalveren tot een maand of zes kunnen besmet raken. Na besmetting gaat de bacterie bij de jonge dieren over in een rustfase. Pas vanaf een leeftijd van 24 maanden kan de ziekte zich verder ontwikkelen tijdens een periode van verminderde weerstand of stress. Bijvoorbeeld tijdens het afkalven, omweiden of verandering van rantsoen.

Diarree

Zieke dieren krijgen diarree en vermageren terwijl ze genoeg eten. De darmen raken beschadigd. Ze verliezen daardoor veel eiwit. Een behandeling is er niet. Veehouders moeten zich er daarom op richten besmetting met de bacterie bij jongvee te voorkomen. Dat doe je door het jongvee zo veel mogelijk te beschermen. In het artikel 'Paratuberculose, specifieke aanpak voor elke leeftijdsgroep' zet vakblad Management&Techniek op een rij wat je kunt doen.

Afkalfbox

Pasgeboren kalveren kun je beschermen tegen besmetting, via het moederdier of andere dieren, door het af te scheiden in een afkalfbox. Je moet zorgen dat ze geen contact hebben met besmette materialen zoals mest. Omdat de paratbc-bacterie niet bestand is tegen droogte, moet je de box schoon en droog houden. Paratbc is ook overdraagbaar via biest. Zorg daarom dat de biest niet afkomstig is van besmette dieren.

Testen

Vermijd bij de opfok van jongvee zoveel mogelijk direct contact met oudere dieren. Jongvee is gevoelig voor besmetting. Laat het daarom niet grazen op grasland waar al oudere dieren hebben gelopen. Koop je volwassen runderen aan, let dan op mogelijke paratbc-besmettingen door ze te laten testen. Ze kunnen een gevaar vormen voor andere dieren. Met het Paratuberculose Programma van de Gezondheidsdienst voor Dieren kun je inzicht krijgen in de paratbc-situatie op het bedrijf.

(Bron foto: Pixabay)