Nieuws

Voorkom Suzuki fruitvlieg met een net

De suzuki-fruitflieg of Aziatische fruitvlieg is sinds 2011 in opmars in Europa. De fruitvlieg kan veel schade veroorzaken in zacht fruit. De bestrijding is lastig, zeker in biologische teelten. Daarom is het beste aantasting te voorkomen door fruit af te schermen met een net.

De Aziatische fruitvlieg of Drosophila suzukii kan - anders dan gewone fruitvliegen - met een getande legboor eieren in gezond rijpend fruit leggen. De gevormde gaatjes kunnen invalspoorten zijn voor bacteriën en schimmels. De maden van de uitgekomen vliegen voeden zich met het rijpe vruchtvlees en kunnen zo grote verliezen veroorzaken. De vlieg tast bijna elke vrucht met een zachte schil zoals aardbeien, bramen, frambozen, bessen, kersen en pruimen.

Bestrijding

Aangetaste vruchten kunnen vervolgens wegrotten. De vlieg, die in Nederland voor het eerst in 2012 is gesignaleerd, zorgt voor zorgen bij fruittelers want bestrijding is lastig. Als teler kun je het beste preventieve maatregelen nemen: aangetast fruit verwijderen en vernietigen bijvoorbeeld.

Netten

Omdat er voor biologische telers weinig bestrijdingsmiddelen voorhanden zijn - natuurlijke vijanden zijn niet beschikbaar - onderzocht het Vlaamse Proefcentrum Fruitteelt hoe je het beste kunt handelen om aantasting door de Suzuki-fruitvlieg te voorkomen. De beste maatregel lijkt het rijpend fruit in de nazomer af te schermen met netten met een maaswijdte van minder dan 0,8 mm, zo blijkt uit het onderzoeksrapport 'Zachtfruit telen in de aanwezigheid van Drosophila suzukii'. Wanneer fruit ingenet was, bleken er 80% minder fruitvliegen gevangen te worden dan er buiten. Het beste kun je netten al preventief aanbrengen.

Vallen

Andere maatregelen die in het rapport genoemd worden zijn bedrijfshygiëne: afval opruimen bijvoorbeeld, fruit koel bewaren. En je kunt de ontwikkeling van de fruitvliegen volgen met vallen. Er zijn vallen met als lokstof appelciderazijn, mengsels van rode wijn en wijnazijn, gist en suikerwater of commerciële lokstof. Op de website van het proefcentrum vind je meer informatie over vallen.

(Bron foto: Flickr Oregon Department of Agriculture)

Links

(3)